• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Signa Holding, oud-eigenaar De Bijenkorf, vraagt insolventie aan

Signa Holding, oud-eigenaar De Bijenkorf, vraagt insolventie aan

Door DPA

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Signa logo op hekken bij een bouwlocatie in Duitsland. Credits: FashionUnited

Signa Holding GmbH, dat mede-eigenaar was van Selfridges Group, heeft een insolventieprocedure aangekondigd. De holding zal woensdag bij de handelsrechtbank in Wenen een aanvraag indienen voor de opening van een reorganisatieprocedure onder zelfbestuur, kondigde de Signa Group aan. Het Oostenrijkse bedrijf verkocht eerder al zijn aandelen in het moederbedrijf van De Bijenkorf al aan Central Group.

“Ondanks aanzienlijke inspanningen in de afgelopen weken is het niet mogelijk gebleken om de noodzakelijke liquiditeit voor een buitengerechtelijke herstructurering in voldoende mate veilig te stellen”, aldus de aankondiging.

Ook Signa blijft niet gespaard na de crisis

De vastgoed- en retailgroep Signa was sterk gegroeid in tijden van historisch lage rentevoeten. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft de vastgoedsector echter te kampen met gestegen bouw- en energiekosten en hogere rentetarieven - en is de Signa Group niet gespaard gebleven.

De groep was mede-eigenaar van De Bijenkorf. Het Nederlandse warenhuis kwam, samen met andere warenhuizen uit de Britse Selfridges Group, in december 2021 in handen van de Europese Signa Holding en het Thaise conglomeraat Central Group. Sindsdien is Selfridges Group onderdeel van Signa en Central, waartoe ook de KaDeWe Group uit Duitsland, Rinascente uit Italië, Illum uit Denemarken en Globus uit Zwitserland behoren.

In de afgelopen weken hebben Signa's sportretaildivisie en het Duitse vastgoedbeheerbedrijf het faillissement aangevraagd. Onder druk van zijn medeaandeelhouders kondigde retailondernemer René Benko begin november aan dat hij zou terugtreden als voorzitter van de adviesraad van Signa. De Duitse reorganisatie-expert Arndt Geiwitz kreeg destijds de opdracht voor de herstructurering.

Noot van de redactie: De titel van dit artikel is na publicatie aangepast. Eerder schreef FashionUnited dat het moederbedrijf van De Bijenkorf een insolventie aanvroeg. Central Group kocht in november 2023 echter de aandelen van Signa Holding en kreeg daarmee een meerderheidsbelang in Selfridges Group, het Britse moederbedrijf van De Bijenkorf.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking door Sylvana Lijbaart.

Lees ook:
Signa
Signa Holding