• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Topshelf wil zes panden en personeel van V&D overnemen

Topshelf wil zes panden en personeel van V&D overnemen

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Voor het voormalige V&D-winkelpand in Arnhem is een nieuwe huurder gevonden. Sportwinkelketen Topshelf opent er binnenkort een megastore, waarbij tachtig tot honderd medewerkers van het failliete warenhuis worden overgenomen. De sportretailer is momenteel ook in onderhandeling met de eigenaren van vijf andere V&D-panden over een huurcontract en de overname van zoveel mogelijk ex-medewerkers. Dat meldt De Gelderlander.

Met een winkeloppervlak van ruim 8.400 vierkante meter wordt de vestiging in Arnhem meteen de grootste vestiging van Topshelf in Nederland. De sportkleding- en modewinkelketen heeft momenteel vijf vestigingen op buitenstedelijke locaties in Rotterdam, Utrecht, Leerdam, Beuningen en Cruquius. Het Arnhemse filiaal wordt daarmee de eerste binnenstedelijke megastore van de retailer. Met welke vijf andere steden wordt onderhandeld, is nog niet bekendgemaakt.

Topshelf nieuwe huurder V&D-pand in Arnhem

In Arnhem gaat Topshelf bovendien een uitgebreider assortiment aanbieden. De verkoop van sport- en vrijetijdskleding wordt in het nieuwe filiaal gecombineerd met afdelingen voor verzorgingsproducten, parfums, modeaccessoires, homewear en reisartikelen. Ook keert de beroemde V&D-schoolcampus in kleinere mate terug in het warenhuis met een afdeling voor back to school-artikelen. Topshelf voert in tegenstelling tot V&D geen eigen merken. De producten die er worden verkocht, zitten in een hoger segment en zijn van merken als Hugo Boss, Pepe Jeans en Gant.

”Topshelf streeft naar een landelijke dekking met minimaal zes vestigingen in binnensteden in Nederland,” zegt Inge van Kemenade, algemeen directeur van Topshelf, in een verklaring. “Ik ben dol op warenhuizen en geloof absoluut dat er een toekomst voor is, mits je er op de juiste manier invulling aan geeft. De parterre wordt een plek voor funshoppen, om leuke ideeën op te doen,” aldus Van Kemenade.

De overeenkomst met de eigenaar van het Arnhemse V&D-pand kwam relatief snel rond, omdat het kort geleden nog is verbouwd. Topshelf neemt een groot deel van de inventaris van V&D over, maar nog onbekend is of La Place ook weer opengaat. Nieuwe eigenaar Jumbo is daarover nog in gesprek.

Topshelf wil zes panden van V&D overnemen

Met de huur in Arnhem lijkt voor Topshelf een periode van groei aan te breken. Sinds de moeizame winkelopening in Utrecht zeven jaar geleden, kwam er geen nieuw filiaal meer bij. De sportretailer heeft in 2015 echter weer een bescheiden winst behaald, nadat het in 2013 en 2014 rode cijfers van respectievelijk 300.000 euro en 1,2 miljoen euro boekte. Afgelopen boekjaar waren de vijf Topshelf megastores goed voor een omzet van 29,2 miljoen euro. Ook het bedrijfsresultaat zag een verbetering van ruim 900.000 euro in de min naar 400.000 euro in de plus.

Topshelf financiert de winkelketen en de uitbreiding dan ook met eigen middelen. Voor het einde van deze maand hoopt Van Kemenade nog drie tot vijf huurcontracten te kunnen tekenen, waarvoor zoveel mogelijk ex-personeel van V&D zal worden ingehuurd. De nieuwe megastore in Arnhem zal op 1 mei de deuren openen.

De voormalige V&D-vestigingen, die momenteel open zijn voor de laatste uitverkoop, vinden langzaamaan nieuwe huurders. Daarbij gaat het zowel om delen van het pand, zoals Decathlon en Zara in Den Haag en Leeuwarden, als nog onbevestigde overeenkomsten, zoals Primark en TK Maxx in Utrecht en Enschede. Vorige week werd bovendien bekend dat warenhuisketen Hudson’s Bay, eigenaar van Saks Off 5th, aast op verschillende V&D-filialen.

Waar zijn alle V&D-winkels gevestigd? FashionUnited maakte een overzicht:

Topshelf
V&D