• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Uitstel van betaling voor Houtbrox en Duthler

Uitstel van betaling voor Houtbrox en Duthler

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het ziet er slecht uit voor HoutBrox B.V. De rechtbank Oost-Brabant heeft donderdagmiddag uitstel van betaling verleend aan het bedrijf. De surseance is uitgesproken over zowel Houtbrox als de vennootschappen, die onder moederbedrijf Brova Groep vallen.

Er zijn 22 winkels van HoutBrox en 3 winkels van Duthler bij betrokken. Er werken zo’n 500 mensen bij het bedrijf, die vrijdagochtend op de hoogte zijn gebracht. Ralf van der Pas van Taylor Wessing N.V. in Eindhoven en Floris Dix van Turnaround Advocaten in Best zijn benoemd als bewindvoerders.

Vorige week liet het bedrijf nog in vergevorderde gesprekken te zijn voor een overname, maar de potentiële koper heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen. Volgens bewindvoerder Floris Dix kon een uitstel van betaling voor de directie van Brova niet meer uitblijven. Volgens Dix ‘staan alle opties open´ en wordt er zelfs gedacht aan het zoeken naar een nieuwe overnamekandidaat. "We hopen dat de klanten niet wegblijven door de problemen waarin het concern terecht is gekomen,” laat hij aan het Brabants Dagblad weten. Er wordt momenteel druk overleg gevoerd op het hoofdkantoor over de toekomst van de winkelketens. De winkels blijven voorlopig open.

Vakbond FNV laat in een reactie weten: "Uitstel van betaling is nooit een goed teken en het is weer in de retailbranche. Het is buitengewoon vervelend voor de werknemers."

Brova: ”Er was onvoldoende interesse voor een overname van Houtbrox en Duthler”

“De problemen bij de Brova-groep zijn in januari begonnen toen de ING-bank de geldkraan dichtdraaide. Dat moment was bewust gekozen omdat onze bedrijven juist aan het begin van het jaar geld nodig hebben om de inkoop te financieren voor het nieuwe modeseizoen”, zegt Brova-directeur Martin Duthler in een reactie aan de Telegraaf. Hij is zelfs nog naar de rechter gestapt om ING te weerhouden van het ontzien van krediet. Het bedrijf ging daarna op zoek naar nieuwe mogelijkheden, en dat lukte voor de keten Purdey, die werd overgenomen voor O&C Investments in Leusden. “Maar voor HoutBrox en Duthler is onvoldoende interesse,” aldus Duthler.

Duthler maakt zich zorgen over de toekomst van de modeketens. “Mogelijk gaan honderden banen verloren.” Ook betreurt hij de situatie met ING. “De ING is 33 jaar onze huisbankier geweest. Ons krediet is afgebouwd van 18 miljoen naar 6 miljoen. En de bank is nog nooit één euro aan ons te kort gekomen,” zegt de directeur tegen de krant.

Brova Fashion Groep al jaren in financieel zwaar weer

Brova maakte eerder zelf al bekend dat het bedrijf het financieel moeilijk had. Door jarenlange verliezen en gebrek aan eigen vermogen draaide huisbank ING de kredietkraan dicht. Eerder werd al duidelijk dat investeringsmaatschappij O&C in Leusden de 22 winkels van modeketen Purdey, eveneens van moederbedrijf Brova, voor 250.000 euro gekocht heeft. O&C had eerder al Witteveen Mode overgenomen. Een van de investeerders van de modeketen is Ronald Verheij, die eveneens mede-eigenaar van Brova is.

In 1906 openden Antoon van Hout en Lisa Brox hun eerste winkel in Veghel, waar ze onder de naam ‘Het Anker’ manufacturen en koloniale waren verkochten. Pas eind jaren ‘30 veranderde de naam van de winkel in ‘Houtbrox’. Tijdens het honderdjarig bestaan in 2006 krijgt de winkel het predikaat Hofleverancier. Tot 2013 was Brova een familiebedrijf, maar inmiddels zijn Martin Duthler en Ron Verheij de eigenaren van de Brova Groep.

HoutBrox