• Home
  • Nieuws
  • Business
  • V&D en La Place hebben een schuld van zeker 100 miljoen euro

V&D en La Place hebben een schuld van zeker 100 miljoen euro

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Warenhuis V&D en restaurantketen La Place hebben een schuld van zeker 100 miljoen euro uit staan. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat is gepubliceerd. De curatoren verwachten dat er ‘nog tientallen miljoenen’ bij zullen komen, want niet iedere schuldeiser heeft al een vordering ingediend.

De schuld is vastgesteld op 92 miljoen euro, waaronder ook een bedrag van 25 miljoen euro van de Belastingdienst. Het overige bedrag bestaat uit een schuld van 56 miljoen euro voor V&D en 12 miljoen euro voor La Place. De schuldeisers die nog een vordering moeten indienen zijn onder andere UWV en verschillende verhuurders. Het is nog onduidelijk om in te schatten hoeveel geld de schuldeisers uiteindelijk terug zullen zien, laten de curatoren weten.

De curatoren hebben nog geen onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaken van het faillissement van V&D. Daar gaan ze ‘de komende periode’ tijd voor uittrekken, schrijven ze in het rapport. Of het faillissement het gevolg is van onbehoorlijk bestuur valt dus nog niet te zeggen.

Miljoenenschuld voor V&D en La Place

Momenteel onderhandelen de curatoren met betrokken partijen over de verkoop van de resterende voorraden. De producten die nog bij webshopdistributeur Docdata zijn zullen online geveild worden, en BVA Auctions neemt de online verkoop van de inventaris van de gesloten La Place-vestigingen voor zijn rekening. Eerder deze week lieten de curatoren weten dat de V&D-winkels mogelijk nog een keer open gaan om meer kleding en andere voorraaden te verkopen. Met oud-eigenaar Sun Capital is afgesproken dat 10 procent van de opbrengst naar de boedel gaan, met een bedrag van 6 miljoen euro als minimum.

V&D leed al jaren verlies. In het laatste boekjaar -dat niet werd afgerond- stond de teller al op 49 miljoen euro in de min, in de periode februari tot en met november 2015. La Place deed het daarentegen een stuk beter; daar werd 1 miljoen euro winst geboekt in diezelfde periode.

Hoewel een doorstart van V&D is mislukt, is La Place voor 48 miljoen euro verkocht aan supermarktbedrijf Jumbo. Tijdens de onderhandelingen zijn zowel V&D als Place nog een aantal weken open gebleven, wat voor een omzet van 120 miljoen euro heeft gezorgd. Dat bedrag is gedeeltelijk bedoeld voor de inboedel, maar er gaat nog wel btw vanaf en ook zal een deel naar andere partijen.

Overnamepartijen schrokken van liquiditeitsprobleem V&D

Uit het faillissementsverslag blijkt eveneens dat Coolcat-eigenaar Roland Kahn zich op 23 januari meldde als mogelijke overname kandidaat, een week na de gestelde deadline door de curatoren. In 2010 deed hij ook een poging om het warenhuis over te nemen, en was ‘daardoor op hoofdlijnen op de hoogte van de uitdagingen waar V&D voor stond’. Andere geinteresseerde partijen trokken zich een week later terug uit de onderhandelingen, voornamelijk vanwege het liquiditeitsprobleem van het failliete warenhuis. Er was meer dan 250 miljoen euro nodig om V&D weer nieuw leven in te blazen, tevens zou het veel tijd kosten om er een winstgevende warenhuisketen van te maken.

Voor de deadline op 17 januari was er nog geen enkele geïnteresseerde partij die met een bod kwam, vertellen de curatoren aan NRC. Er was wel ‘een handvol partijen met interesse’, vertelt curator Hanneke De Conink-Smolders. Die kandidaten – internationale warenhuisketens en private-equitypartijen – wilden op basis van de financiële gegevens geen bod doen; zij wilden met het management van V&D spreken over de toekomst plannen. Uiteindelijk werd er met slechts een partij doorgepraat, maar die haakte ook af op ‘financiële gronden’. Volgens bronnen ging het om het Britse private-equitybedrijf OpCapita, maar de curatoren willen geen namen noemen.

Warenhuis V&D ging op de laatste dag van 2015 failliet en sloot half februari zijn deuren. Er waren 10.500 mensen werkzaam bij V&D en La Place. Zeker 8.000 mensen -de medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-vestigingen- zijn hun baan kwijtgeraakt.

Lees ook: Tijdlijn - Na 130 jaar valt doek voor V&D: hoe heeft het zover kunnen komen?

In beeld: V&D-winkels door de jaren heen

V&D