Vijf dingen die je moet weten over Versace

De Italiaanse modegigant Versace met Medusa hoofd als logo, en een van de weinige overgebleven familiebedrijven in de branche, is verkocht aan de Amerikaanse modegroep Michael Kors voor 2 miljard dollar (ruim 1,8 miljard euro).

Hier zijn vijf dingen die je moet weten over het in Milaan gevestigde luxemerk:

Gianni Versace, stylist van de sterren

Gianni Versace, geboren in Calabrië in Italië als zoon van een jurkenmaker, begint op jonge leeftijd met het ontwerpen van kleding. Tegen de tijd dat hij 25 jaar is, verhuist hij naar modehoofdstad Milaan. In 1987 presenteert hij zijn eerste signature collectie, samen met zijn broer Santo die de zakelijke aspecten waarneemt.

“Hij was een 360 graden artiest, een ware kunstenaar. Hij had een puur creatieve visie over kleuren en materialen,” zei Stefania Saviolo, directeur van het luxe- en modecentrum aan de Bocconi University uit Milaan, tegenover AFP.

Gianni Versace pakte de showbizzwereld in, kleedde A-sterren als Madonna en Elton John, en strikte supermodellen als Claudia Schiffer en Naomi Campbell voor zijn catwalkshows.

‘THAT Dress’

Gianni Versace’s collecties waren kleurrijk, sexy en luxueus. In zijn ontwerpen gebruikte hij barokke prints, dierenprints, bondage-achtig leer, splits en, vooral, ultra-strakke silhouetten.

Bij de premiere van de film ‘Four Weddings and a Funeral’ in 1994 kleedde hij actrice Liz Hurley in - de nu beroemde - weinig verhullende zwarte jurk. De jurk, gemaakt van zijde en stretch (lycra), met een diep uitgesneden halslijn en hoge split aan de zijkant, werd bij elkaar gehouden door grote goudkleurige veiligheidsspelden. Die jurk gaf een boost aan de bekendheid van Hurley, destijds het liefje van Hugh Grant. Het ontwerp kwam bekend te staan als ‘THAT Dress’ ofwel ‘die jurk’.

Het overlijden

Op 15 juli 1997 werd Gianni Versace doodgeschoten in zijn luxe villa in Miami door de luxe-geobsedeerde mannelijke prostituee Andrew Cunanan. Hij is net terug van het kopen van de ochtendkrant. “De moord, in de tijd waarin het merk Versace ‘op zijn hoogtepunt was’, schokte de modewereld en showbusiness,” stelde consultant David Pambianco tegenover AFP.

Gianni's zus Donatella, toen verantwoordelijk voor de Versus-lijn, ging aan de slag als artistiek directeur. Santo hield de controle over de financiën van het bedrijf.

Terwijl het managementteam succes boekte, nam de de populariteit van het merk Versace af. Werknemers werden ontslagen en winkels gesloten.

Donatella

Gianni's zus Donatella, altijd gebruind en met immer geverfd blond haar, is een opvallende verschijning door de plastisch chirurgische ingrepen aan haar gezicht. Ze geeft leiding sinds 1997. Ze is nu 63 jaar oud.

Ze was haar broers muze en vertrouweling. Ze werkte aan zijn zijde sinds haar 14e. Na het overlijden van Gianni kreeg Donatella een depressie. In 2005 werd ze behandeld voor een cocaïneverslaving. Het was een wankelende start. Daarna ging Donatella de uitdaging aan, het runnen van een zeer succesvolle fashion titan.

Versace 2.0

“Versace heeft in de afgelopen jaren ‘het rode loper DNA’ en de zeer gedurfde, sterke stijl weer teruggevonden”, stelt Bocconi University's Saviolo tegenover AFP.

Op financieel vlak blijft het bedrijf groeien. Van een een omzet van 268 miljoen euro in 2009 tot 668 miljoen euro in 2017. Het bedrijf verloor 7,4 miljoen euro in 2016, maar behaalde een winst van 15 miljoen euro in 2017.

Het origineel van dit artikel werd dinsdag 25 september gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Esmée Blaazer.

Foto’s: Versace, Milan Fashion Week SS19, Catwalkpictures.

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN