• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vijf kandidaten in de race voor overname Houtbrox

Vijf kandidaten in de race voor overname Houtbrox

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De curatoren van het failliete Houtbrox zitten nog met vijf potentiële overnamekandidaten om tafel. Ze hopen volgende week een deal over een doorstart bekend te kunnen maken. Dat heeft curator Ralf van der Pas (mede namens curator Floris Dix) laten weten aan het FD.

Aanvankelijk werd er nog met 22 geïnteresseerde partijen gepraat, maar het merendeel is tijdens de onderhandelingen afgevallen. Van de 10 overgebleven partijen zijn er nu nog 5 kandidaten over, die volgens Van der Plas ‘hun huiswerk hebben gedaan’. “Zij hebben een indicatief bod uitgebracht,” zegt de curator tegen de krant, erbij vermeldend dat hij alle partijen persoonlijk gesproken heeft.

Een van de kandidaten die is afgevallen tijdens de onderhandelingen is Varova, het moederbedrijf van onder meer Sissy-Boy, Gsus en Tumble ‘n Dry. Het bedrijf trok zich terug na de onverwachte verkoop met Purdey.

Curatoren willen alle winkels van Brova meenemen in de doorstart

Als het aan de curatoren ligt, worden alle winkels van moederbedrijf Brova in z’n geheel doorverkocht, inclusief ketens Houtbrox en Purdey. In totaal zouden er dan 24 winkels van Houtbrox, 22 vestigingen van Purdey en 3 van Duthler naar een nieuwe eigenaar gaan. Dat is opvallend, want Purdey is de enige keten die niet failliet ging. De eigenaren hebben de keten echter vlak voor het faillissement verkocht, maar deze beslissing werd door de rechter teruggedraaid.

“Het zou praktisch zijn om de aandelen van Purdey aan dezelfde partij over te dragen die ook de activa van de failliete vennootschappen koopt,” aldus Van der Pas in het FD. Hij wijst erop dat er veel verbanden liggen bij de logistiek en overheid. Daarentegen ‘moet het financieel wel passen’, stelt hij.

Hoewel de onderhandelingen in de laatste fase zijn beland, is het nog niet te zeggen met hoeveel panden Houtbrox een eventuele doorstart kan maken. De winkels zijn momenteel nog geopend, en alle medewerkers zijn nog aan het werk. Ook zijn er volgens de curator tussendoor ook nieuwe voorraden nieuwe voorraden geleverd. ‘We hebben ook afspraken over nieuwe voorraden kunnen maken met leveranciers,” aldus van der Pas in de krant. “Wie niet weet van het faillissement zou denken dat het business as usual is.” Eerder lichtten de curatoren toe dat ze wilden voorkomen ‘dat de winkels een desolate aanblik zouden hebben en de klanten zouden wegblijven, zoals bij V&D.’

Nog vijf partijen in de race voor Houtbrox

Brova, het bedrijf waar ook ketens Purdey en Houtbrox onder vallen, maakte in maart bekend in zwaar weer te verkeren. Het bedrijf zit zonder werkkapitaal, nadat huisbank ING begin januari de kredietkraan dicht draaide. Brova draaide al jaren verlies en had amper eigen vermogen. Op 18 april 2016 werd het faillissement uitgesproken over Houtbrox B.V. en de gelieerde vennootschappen Duthler-Intermode B.V., Brova Retail Services B.V. en Brova B.V..

Beeld: Facebook Houtbrox

Brova
Duthler
HoutBrox