• Home
  • Nieuws
  • Business
  • ‘Vlisco heeft over een jaar nieuwe eigenaar’

‘Vlisco heeft over een jaar nieuwe eigenaar’

Door Caitlyn Terra

5 jul. 2017

Business

Textielproducent Vlisco staat volgens topman David Suddens in de etalage. In een interview met NRC zegt Suddens dat een verkoop achter de schermen wordt voorbereid door eigenaar private equity-bedrijf Actis.

Volgens Suddens gaat het verkoopproces van de producent van kleurrijke batik-stoffen in september van start. “Dus over een jaar is Vlisco normaal gesproken in andere handen,” aldus de topman tegen het NRC. Het private equity-bedrijf zou al juristen en bankiers in de arm hebben genomen, aldus Suddens. De topman verwacht interesse vanuit de Aziatische hoek, maar sluit ook geen ander private-equity bedrijf uit.

In 2010 nam Actis de Nederlandse textielproducent over voor 118 miljoen. Na de overname werd de productie opgevoerd maar ging de kwaliteit van de stoffen daardoor achteruit. Vervolgens klapte de West-Afrikaanse afzetmarkt in en kelderde de omzet en winst drastisch. In 2015 noteerde het bedrijf een verlies van 44 miljoen euro.

’Verkoop Vlisco wordt voorbereid’

Volgens de jaarcijfers die NRC in heeft mogen zien is het nettoverlies naar 10 miljoen euro teruggebracht. De omzet daalde met 14 procent naar 225 miljoen euro, maar het EBITDA steeg naar 25 miljoen euro. Ook zijn de kosten beperkt tot 150 miljoen euro. FashionUnited heeft contact opgenomen met Vlisco over de bevestiging van deze cijfers, maar het bedrijf was niet beschikbaar voor commentaar. Het afgelopen jaar heeft Vlisco op verschillende vlakken bespaard door onder andere 230 banen te schrappen. Volgens Suddens zijn de eerste maanden van 2017 positief geweest ‘en komt het bedrijf dit jaar uit de rode cijfers’, meldt NRC.

In 2014 nam Actis al de Britse bank Barclays in de arm om de mogelijkheden van een verkoop te onderzoeken. Zo ver kwam het echter nooit.

Vlisco werd 1846 opgericht als textielfabriekant en maakte furrore met de kleurrijke stoffen die geliefd zijn in Centraal en West-Afrika. Het bedrijf heeft inmiddels een gedeelte van de productie verplaatst naar Afrika, maar in Helmond wordt nog steeds een deel van de stoffen gemaakt.

Beeld: Vlisco