• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Alexander McQueen: Savage Beauty eindelijk in Londen

Alexander McQueen: Savage Beauty eindelijk in Londen

Door Danielle Wightman-Stone

16 mrt. 2015

Cultuur

Het voelt als thuiskomen, zegt Martin Roth, directeur van het Victoria & Albert (V&A) museum in Londen, bij de opening van de tentoonstelling Alexander McQueen: Savage Beauty. De vijf jaar geleden overleden ontwerper had een grote liefde voor het museum. Bovendien was Londen zijn woonplaats. McQueen zei vaak dat hij zijn inspiratie uit de stad haalde. Londen was waar het hart van de ontwerper lag.

Savage Beauty is de grootste modetentoonstelling die het V&A museum heeft geproduceerd. De expositie was eerder al in New York te zien, maar daar was de ruimte kleiner. Nu zijn er maar liefst 240 kledingstukken en accessoires, dat zijn 66 stuks meer dan in het Metropolian Museum of Art te zien waren.

In New York bezochten maar liefst 661.509 bezoekers Savage Beauty. Het werd daarmee één van de acht populairste tentoonstelling in de geschiedenis van het museum. De expositie zou eerst niet naar Londen komen, maar na drie jaar lange geruchten en een petitie van fans, besloot het V&A museum vorig jaar toch om de tentoonstelling naar Londen te halen.

Alexander McQueen komt thuis in Londen

Hoewel de tentoonstelling groot is, is het museum er in geslaagd de expositie een intieme sfeer te geven. Misschien omdat het zo persoonlijk is. Zo komen McQueens liefde voor de natuur en ook zijn laatste show voorbij.

De tentoonstelling opent in een betonnen ruimte die doet denken aan het Gatliff Road Warehouse, waar de ontwerper zijn eerste shows hield. Er zijn stukken uit zijn vroege werk te zien. Zo zijn er items uit de collectie Highland Rape voor de lente en zomer van 1995 en The Hunger voor de lente en zomer van 1996. De collecties zijn gevuld met rauwe creativiteit en emotie. "Als je een vrouw ziet die McQueen draagt, straalt de kleding een soort hardheid uit, dat maakt haar blik krachtig. Het weert sommige mensen af," had de ontwerper destijds over zijn collecties gezegd.

Het begin van zijn carrière is ook te zien in de tweede kamer, genaamd Savage Mind, met een ode aan zijn tailoring vaardigheden. Zo is er zijn beruchte bumster broek, die met een citaat van de ontwerper wordt gepresenteerd. "Je kunt inspiratie van de straat halen, waar de broeken zo laag zijn. Je hoeft niet naar India te gaan, je kunt het vinden Bethnal Green en Brick Lane."

Door de hele tentoonstelling heen zijn citaten van McQueen te vinden. Ze zijn soms grappig, soms geven ze inzicht in zijn manier van denken. De tentoonstelling is echt een mode-eerbetoon aan zijn kleding en talent. Dus geen emotionele video, waarin vrienden een eerbetoon aan de ontwerper brengen. En de sensationele aspecten van zijn persoonlijke leven, die helaas tot zijn dood hebben geleid in 2010, zijn ook niet voor iedereen te zien.

Victoria & Albert Museum heeft tentoonstelling over McQueen uitgebreid

Vooral de gotische zaal met de houten vloer en vintage spiegels maakt indruk. Daar herkent de bezoeker het donkere, romantische decor van zijn catwalkshows. Het interieur brengt zijn ontwerpen terug tot leven.

In de volgende kamer draait het om de fascinatie van McQueen met de natuur. Er zijn kledingstukken die hij vervaardigde uit hoorn, huid en haar. Ook wordt er ingegaan op zijn liefde voor tartan en zijn interesse voor zijn Schotse afkomst. Het hoogtepunt is de rode balletjurk uit zijn collectie The Girl Who Lived in the Tree, voor de herfst en winter van 2008. Het is één van de items die het V&A museum heeft toegevoegd aan de tentoonstelling.

Het hart van de expositie is The Cabinet of Curiosities, een indrukwekkende galerie met meer dan 120 kledingstukken en accessoires in ontelbaar veel doosjes. Hoogtepunten zijn onder andere de Armadillo schoenen en talrijke hoofdtooien van zijn vriend en medewerker Philip Treacy. Op schermen, 27 in totaal, worden McQueens catwalkshows getoond. Het is een kamer die je de adem beneemt en je hoofd doet tollen.

De expositie sluit af met zijn laatste collectie, waarin hij zijn liefde voor de natuur met zijn fascinatie voor techonlogie versmolt. Er is een groot scherm waarop de show wordt vertoond. Het eindigt met zijn laatste, nogal verlegen zwaai.

Vijf jaar geleden dat McQueen overleed

Vorige maand was het precies vijf jaar geleden dat Alexander McQueen zich op 40-jarige leeftijd van het leven beroofde. Onlangs verschenen ook twee boeken over de Britse ontwerper, die van 1996 tot 2000 hoofdontwerper was bij Givenchy, zich daarna op zijn eigen merk stortte en vier keer de 'Designer of the Year Award' - de belangrijkste Britse modeonderscheiding - won.

Tekst: Danielle Wightman-Stone voor FashionUnited.uk
Vertaling en bewerking: Yasmine Esser

ALEXANDER MCQUEEN
alexander mcqueen: savage beauty
Savage Beauty