• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • In beeld: Mondriaan-mode in het Gemeentemuseum

In beeld: Mondriaan-mode in het Gemeentemuseum

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

De Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent (1965) is het bekendste kledingstuk geïnspireerd op de schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan en zijn liefde voor rechte, zwarte lijnen en primaire kleuren.

In de zomermaanden biedt het Gemeentemuseum Den Haag naast de grote overzichtstentoonstelling over Piet Mondriaan een maand lang een aantrekkelijk extraatje voor modeliefhebbers: Fashion in Style.

Deze tentoonstelling laat mode zien geïnspireerd op het werk van Piet Mondriaan en De Stijl. Hoewel de Mondriaanjurk van Saint Laurent het uitgangspunt vormt van tentoonstelling, zijn er ook creaties van Michael Barnaart van Bergen, Prada, Marlies Dekkers, Frans Molenaar en Peter Rozemeijer te zien. Rozemeijer experimenteerde in de jaren 80 met grote patchwork mantels, uitgevoerd in wollen collages van geometrische vlakken.

Mondriaan-mode: een voorproefje van Fashion in Style

Het Gemeentemuseum presenteert ook creaties die op een meer associatieve manier met Mondriaan en De Stijl in verband gebracht kunnen worden, door hun kleur en vlakverdeling, zoals van Maison The Faux en Liselore Frowijn, Dewi Bekker, Gino Anthonisse en Christa van der Meer. Deze laatste drie ontwerpers vormen samen met Anouk van Klaveren het ontwerperscollectief Das Leben am Haverkamp, dat verantwoordelijk is voor de vormgeving van de tentoonstelling - en showt op de openingsavond van Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam juli 2017.

Tot slot wordt werk geëxposeerd van studenten van de School voor Mode van ROC Mondriaan speciaal ontworpen voor het landelijke themajaar Mondriaan to Dutch Design. 100 jaar De Stijl.

Fashion In Style is van 15 juli tot en met 13 augustus te bezoeken in het Gemeentemuseum Den Haag.

Fotocredits
Foto 1: Ensemble van wit linnen met kleurige vlakken in Mondriaanstijl, bestaande uit top en rok Francesco Bandini, Italië, 1991. Collectie Gemeentemuseum Den Haag.
Foto 2: Dewi Bekker, ensemble, collectie A Flag, Stripes, and a Guy in Green Overalls, Courtesey Dewi Bekker, foto: Iris van der Zee, Team Peter Stigter.
Foto 3: Prada, jurk, herfst/winter 2011, zijde, Gemeentemuseum Den Haag, Team Peter Stigter.
Foto 4:Jurk en mantel door Peter Rozemeijer, 1980, wol, Gemeentemuseum Den Haag, Sabrina Bongiovanni voor Gemeentemuseum Den Haag.
Foto 5: Drie medewerkers van het Nederlands Kostuummuseum in jurken van Yves Saint Laurent, herfstwintercollectie 1965, in het Gemeentemuseum Den Haag, 1966.
Homepagefoto: Cover Franse Vogue, september 1966, met Mondriaan-jurk van Yves Saint Laurent.

Fashion in Style
Gemeentemuseum
Gemeentemuseum Den Haag
Mondriaan
Mondriaanjurk