• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Kijken: Modemuze in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Kijken: Modemuze in de Openbare Bibliotheek Amsterdam

Door Esmee Blaazer

17 mrt 2017

Cultuur |INTERACTIEVE VIDEO

Modemuze, het platform dat Nederlandse museale mode- en kunstverzamelingen online presenteert, is offline gegaan. "Op Modemuze zijn inmiddels duizenden modestukken uit twaalf musea te zien. Tijd dus voor een offline tentoonstelling,” zegt hoofdconservator Annemarie den Dekker van het Amsterdam Museum in de maart editie van de OBA Amsterdam krant.

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam worden showpieces uit twaalf modemusea tentoongesteld die iets vertellen over Nederland en mode. Een van die topstukken uit de collectie van het Amsterdam Museum is de Luipaardmantel, een creatie van ontwerpster en kunstenares Fong Leng (1973). "Deze mantel is bijna een kunstwerk, het bevat zoveel leer dat het loodzwaar is," aldus Den Dekker.

Benieuwd geworden? Bekijk de reportage. Zet uw geluid aan voor een toelichting van conservator Madelief Hohé van het Gemeentemuseum in Den Haag.

Tip: klik op de iconen in de video voor meer informatie over de modestukken. De audio wordt dan tijdelijk gepauzeerd.

[email protected] in de expozaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam is tot 2 juli te bezoeken. Toegang is gratis (vrije inloop). Er is ook een evenementenprogramma met lezingen en open depot bezoeken om ‘liefhebbers, kenners en professionals met elkaar in contact te brengen’. Via de website van Modemuze kunt u het volledige programma bekijken en kaarten reserveren.

Permanent browsen door mode- en kostuumcollecties

Modemuze werd in 2015 gelanceerd. Een gespecialiseerd platform als Modemuze, dat was volgens Bianca du Mortier, Conservator Kostuum bij het Rijksmuseum, echt een gemis: wie in Google een modetrefwoord intikte kwam terecht op allerlei verkoopwebsites, maar niet bij de verzamelingen van de musea. Tegen FashionUnited zei Du Mortier bij de lancering van de databank: “Ik ben erg vóór het openbaar maken van verzamelingen. Vanwege de kwetsbaarheid van textiel zijn veel kostuums hooguit zes maanden per jaar te bekijken, daarna verdwijnt al dat moois weer in het depot. Er is een groeiende behoefte om die objecten het hele jaar door te kunnen raadplegen.”

Lees meer over Modemuze in het artikel: 'Modemuze is een groeidiamant'

Foto’s en video: Inge Beekmans voor FashionUnited

Amsterdam Museum
Centraal Museum Utrecht
Centrale OBA
Fries Museum
Gemeentemuseum Den Haag
Interactieve Video
Modemuze
OBA
Openbare Bibliotheek Amsterdam
Tassenmuseum Hendrikje