• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Lidewij Edelkoort over de opening van haar kunstgalerie in Parijs

Lidewij Edelkoort over de opening van haar kunstgalerie in Parijs

Door Sharon Camara

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |INTERVIEW

Op Boulevard de Saint Jacques 30, in het 14e arrondissement van Parijs, heeft Li Edelkoort onlangs haar nieuwe kunstgalerie gepresenteerd. Voor de opening van deze aan kunst, design en mode gewijde ruimte heeft de expositie ‘The Gift To Be Simple’ vijf jonge ontwerpers op de voorgrond geplaatst die zich afwisselend baseren op een moderne visie en een vintage geest. Hoewel het concept nieuw is, is het adres al meerdere jaren een begrip. Daar is namelijk het trendbureau gevestigd, dat Lidewij Edelkoort opgericht heeft in 1975.

In de loop der jaren heeft de Nederlandse zich doen gelden als mode- en trendforecaster. Ze behoort zelfs tot de invloedrijkste personen uit de modewereld volgens Time Magazine. Ter gelegenheid van de opening van haar designgalerie heeft FashionUnited haar kunnen interviewen over de trends en actualiteiten van dit moment.

Hoe is het idee van deze kunstgalerie ontstaan?

Ik heb al een schilderijengalerie gehad in de jaren 80, vlak bij Colette, die toen nog niet bestond. De Rue Saint Honoré was in die tijd nogal uitgestorven. Ik heb die schilderijengalerie enkele jaren bij mij thuis gehad. De galerie stond zeer goed aangeschreven en had veel succes. Er kwamen veel mensen. De vernissages waren echte feesten. Nadat ik moest verhuizen, heb ik mijn leven aan veel andere dingen gewijd. Maar ik zei al enige tijd tegen mezelf dat deze plek (Boulevard de Saint Jacques 30, red.) fantastisch zou zijn voor design. En aangezien we veel designexposities houden op andere plaatsen, waarom zouden we dat dan hier ook niet doen en waarom zouden we niet iets leuks kunnen doen in Parijs en iets toevoegen aan het Parijse culturele leven?

Hoe kiest u de exposanten?

Ik volg mijn hart, mijn kennis, de trends. Ik heb duidelijk nog steeds oog voor trends. Ik heb altijd van alles geobserveerd als ik op zoek was naar nieuwe ideeën. Er zal van alles wat zijn, textiel, design, mode en zelfs speelgoed en vintage. Maar het zal steeds anders zijn. Er zijn geen regels. We gaan niet maar één richting op. We zullen vrij blijven in onze keus. Ik zal me duidelijk altijd blijven richten op jong talent, want dat maakt deel uit van mijn werk. Als ik jong talent ontdek, werkt dat altijd, dus het blijft een goede springplank voor hun carrières. Er zullen niet alleen exposities zijn. We willen ook ontmoetingen organiseren, debatten. Deze ruimte zal het mogelijk maken om samen vooruitgang te maken.

U werkt en woont in Parijs. Wat betekent deze stad voor u?

Ik woon sinds mijn vijfentwintigste in Parijs. Ik heb dus het grootste deel van mijn leven hier doorgebracht. Ik voel me een Parisienne. Geen rasechte, maar toch een Parisienne. Parijs is mijn stad. Ik hou van de schoonheid van de stad. Ik hou van het feit dat er veel kunst is. Ik hou van de omvang van Parijs, want men is hier tamelijk anoniem. Ik kom uit een klein land, Nederland, waar je al snel iedereen kent. Hier is men discreter. Ik vind het vooral fijn dat Frankrijk niet snel nieuwigheden overneemt. Men heeft gevoel voor traditie, wat ons de gekheid van moderniteiten bespaart.

Hoe denkt u over de huidige mode?

Er is een lang debat over gaande. Het gaat nog steeds om het kledingstuk. Er zijn nog steeds geen veranderingen en ik denk niet dat we die snel zullen zien. Ik denk dat we een stilstand bereikt hebben. We zijn nog op zoek naar onszelf. Veel tekenen geven aan dat we een nieuw pad zullen vinden. Hier in Parijs zijn veel nieuwe initiatieven die zeer veelbelovend zijn. Maar het zal nog wel even duren voor dat echt werkelijkheid wordt. Daarom organiseren we de Anti-Fashion-bijeenkomsten in Marseille, gedurende drie dagen, begin juni. Men kan die gratis bijwonen en getuigenissen horen van mensen die zich ervoor inspannen om deze situatie te veranderen.

Wat denkt u, als invloedrijke vrouw, van de opkomst van het feminisme en de hashtags #metoo en #balancetonporc die op het ogenblik het nieuws halen?

Ik had dat allemaal twee of drie jaar geleden al voorspeld. Toen ik duizenden vrouwen de straat op zag gaan, hebben de kracht van de trends en de intuïtie die me dat liet voorspellen me weer verbaasd. Het is een beweging waar behoefte aan is. Het zet tot denken aan. Ik denk echt dat we de mentaliteit van de vrouw moeten herzien, dat ze zich moet bevrijden van haar inwendige strijd, van haar paternalistische banden, van alle modellen die niet meer werken in de huidige maatschappij. Ik denk dat er andere manieren zijn om samen te leven als gemeenschap. We moeten dit debat echt voortzetten.

U creëert trends, u bent een influencer, maar wie inspireert u?

Het kan overal vandaan komen. Ik zoek niet op een specifieke plek en het is geen kwestie van speciale momenten. Het kan een woord zijn, een gevoel, een persoon... Maar het is waar dat ik me vaak laat inspireren door woorden. Een woord trekt mijn aandacht en ik denk dat het iets interessants kan zijn, dus daarop gebaseerd begin ik onderzoek te doen. Ik laat me leiden door mijn intuïtie en volg die gewoon. Ik denk dat ik in zeker opzicht gekozen ben voor dit vak.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.fr.

Foto’s: Edelkoort.com, FashionUnited

LI EDELKOORT
Lidewij Edelkoort