• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Modest Fashion tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam

Modest Fashion tentoonstelling in Stedelijk Museum Schiedam

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Het Stedelijk Museum Schiedam opent 21 september een tentoonstelling over Modest Fashion, ofwel bescheiden mode. “Als eerste museum in Nederland laten we dit internationale modefenomeen zien met werk van ontwerpers van nu, gecombineerd met hedendaagse kunst,” zo meldt het museum op zijn website.

Modeontwerper Said Mahrouf selecteerde zo’n veertig modelooks voor de tentoonstelling. Twee namen die worden genoemd zijn Bouguessa en Chanel. Gastcuratoren Rajae El Mouhandiz (kunstenaar) en Alexandra van Dongen (kunsthistoricus en conservator vormgeving bij Museum Boijmans van Beuningen) combineren deze outfits met hedendaagse kunst. Het gaat om werk van internationale kunstenaars, onder wie Alicia Framis en Aida Muleneh, gebaseerd op thema’s vrouwelijkheid, het lichaam en traditie, aldus het museum.

Said Mahrouf maakte ook speciaal voor de Schiedamse presentatie drie modestukken, zo meldt het museum. Mahrouf werd geboren in Marokko en groeide op in Amsterdam. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en het Pratt Institute (New York). Na een paar jaar in kostuum en performance design te hebben gewerkt, stapte hij in mode(ontwerp). Hij lanceerde zijn gelijknamige label en nam deel aan de 2007 editie van de Festimode-Casablanca Fashion Week, zo is op zijn website te lezen. Mahrouf showde in het verleden ook meerdere malen op Amsterdam Fashion Week. Sinds 2011 werkt hij vanuit Casablanca.

De tentoonstelling ‘Modest Fashion een internationaal fenomeen in kunst en mode’ is van 21 september tot en met 9 februari 2020 te bezoeken. De entreeprijs van het Stedelijk Museum Schiedam bedraagt 12,50 euro.

Tentoonstelling over Modest Fashion aangekondigd

Wat is Modest Fashion? Het begrip refereert aan een modetrend waarbij verhullende kleding wordt gedragen (en minder huid getoond), zo stelt het Modest Fashion Forum, dat in november jl een event over ingetogen mode organiseerde in Antwerpen. “De interpretatie van modest varieert: vrouwen kleden zich ingetogen vanwege religieuze en culturele redenen, waaronder moslims, joden en christenen. Of om een bepaalde esthetiek te bereiken vanwege persoonlijke voorkeur," aldus het Modest Fashion Forum.

Dat Modest Fashion niet uitsluitend voor de moslimvrouw is bedoeld, maar voor iedereen die minder huid wil tonen, benadrukte ook influencer Sarah Dimani op het Modest Fashion Forum dat FashionUnited bijwoonde. De modest woman (de bescheiden vrouw) kan iedere vrouw zijn, ongeacht religie of afkomst. Denk bijvoorbeeld aan Indra Nooyi, CEO van Pepsi en Meghan Markle, hertogin van Sussex. Een modest woman is volgens Dimani een vrouw die haar empowerment (kracht) juist in een bepaalde mate van ‘modest’ kleden vindt.

De snelgroeiende Modest Fashion e-tailer The Modist bevestigt dat deze markt veel potentie heeft. Lisa Bridgett, COO The Modist, zei tijdens haar presentatie op het Modest Fashion Forum: “In 2019 gaat er op jaarbasis 484 miljard dollar in deze sector om. Vooral in de e-commerce valt veel winst te behalen.”

Vanessa Friedman, moderedacteur van The New York Times, was een van de eerste journalisten die modest fashion op de internationale catwalks signaleerde zo schreef modejournalist Georgette Koning in een artikel in weekblad Elsevier in mei. Volgens Koning staat de conservatieve kledingstijl ook onder invloed van de #MeToo beweging en sluit het aan bij de zogenoemde derde feministische golf.

Beeld via Foto 1: Meriem Bouderbala, Fayum Kilani
Foto 2: Ontwerp Said Mahrouf. Fotografie: Akkar Achraf Mohamed

Modest
Modest Fashion
Said Mahrouf
Stedelijk Museum Schiedam