• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • State of Fashion 2018: Stella McCartney en Vivienne Westwood naar Nederland

Cultuur |PRIMEUR

State of Fashion 2018: Stella McCartney en Vivienne Westwood naar Nederland

Door Caitlyn Terra

5 apr. 2018

State of Fashion, de opvolger van de Arnhemse Mode Biënnale, onthult steeds meer over het programma van het mode-event. Het evenement dat zich richt op een duurzamer en eerlijker modesysteem heeft modegrootheden Vivienne Westwood en Stella McCartney weten aan te trekken voor de eerste editie van 1 juni tot en met 22 juli. Het hele programma van het evenement gaat vanmiddag om 14:00 live op de website, maar FashionUnited mag al enkele details onthullen.

Het thema ‘searching for the new luxury’ wordt ingevuld door een vijftigtal innovatieve projecten. “Het zijn allemaal initiatieven die de modewereld anders willen maken,” vertelt curator José Teunissen in een telefonisch gesprek. Ze vindt het heel bijzonder dat merken zoals G-Star, H&M, Stella McCartney allemaal meewerken aan het mode-event. “Het is heel bijzonder dat we dit zo bij elkaar kunnen krijgen.”

De samenwerking met Westwood en McCartney is van start - de twee grootheden op het gebied van duurzaamheid doen een bijdrage aan de hoofdtentoonstelling van State of Fashion 2018 in De Melkfabriek in Arnhem. Westwood maakt bijvoorbeeld een installatie met haar 100 canvas tassen uit haar samenwerking met The Ethical Fashion Initiative en gaat zelf de installatie maken waar deze tassen op te zien zijn. Dit gaat zij doen met afval van de opbouw van State of Fashion, vertelt Teunissen. McCartney werkt samen met Nederlandse fotograaf Viviane Sassen. Zij heeft de duurzame visie van de Britse ontwerper in een video gevisualiseerd die gepresenteerd wordt in een installatie. Deze installatie wordt gecombineerd met een look uit de lente/zomer 2018 collectie van Stella McCartney.

Andere deelnemers: Fashion Revolution, Apparatus 22, Conscious Contemporary Craft: Creating Communities, Bruno Pieters, Iris van Herpen, Orange Fiber, Pauline van Dongen. ArtEZ University of Arts en Wageningen University & research presenteren de uitkomsten van onderzoek op het gebied van mode en textiel in een Living Lab. In dit lab worden de grenzen van mode en andere disciplines opgezocht.

Bij State of Fashion staat de ontwerper en de ontwerpoplossing centraal vertelt Teunissen. “Iedereen voelt dat het modesysteem toe is aan verandering.” Het thema van State of Fashion 2018 benadrukt echter wel dat het nog een zoektocht is, maar er al veel verschillende manieren gepresenteerd kunnen worden. Het evenement wil ook consumenten aan het denken zetten, onder andere met een debat op elke vrijdagavond waar internationale sprekers vragen beantwoorden en de discussie over de toekomst van de mode vorm krijgt.

Beeld: Stella McCartney Website