• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Werk van mode ontwerper Karim Adduchi te zien in Musée des Arts Decoratifs

Werk van mode ontwerper Karim Adduchi te zien in Musée des Arts Decoratifs

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Het Musée des Arts Décoratifs in Parijs krijgt een Nederlands tintje. Werk van mode ontwerper Karim Adduchi en houtsnijder Yaser Najjar wordt in de tentoonstelling ‘Marche et Démarche, une histoire de la chaussure’ getoond.

Adduchi en Najjar werkten in 2017 samen voor de Pedestal Shoes, die onderdeel waren van de collectie ‘She has 99 names’. Adduchi werkte voor die collectie samen met vluchtelingen en migranten. Najjar is een vluchteling uit Syrië die al sinds zijn vijftiende werkte als houtsnijder. Zijn familie had een meubelbedrijf in Aleppo dat verloren ging in de oorlog. “Ik weet uit ervaring hoe zwaar het is om je leven op te bouwen in een nieuw land,” aldus Adduchi. “Ik wil ambacht mensen een platform bieden. De uitdaging om traditionele ambachten te verbinden met hedendaagse couture spreekt mij erg aan,” aldus de ontwerper in het persbericht.

De torenhoge schoenen hebben een gigantisch houten platform met versiering met daarop instap schoentjes vastgemaakt. “De schoenen zijn een commentaar op de patriarchale cultuur, waar vrouwen in een onmogelijke positie worden geplaatst: op een voetstuk of neergehaald in het stof. Beide posities bieden vrouwen weinig bewegingsvrijheid.”

Beeld: Karim Adduchi / Team Peter Stigter

Karim Adduchi
Marche et Démarche
MUSÉE DES ARTS DÉCORATIFS
une histoire de la chaussure