Zo ziet Fashion Festival Arnhem eruit

Voor de tweede zomer op rij hebben Arnhemse modeontwerpers en -ondernemers hun krachten gebundeld om samen het Fashion Festival Arnhem te organiseren. FashionUnited.nl vraagt Riëlle Schoeman, coördinator van het evenement, naar de stand van zaken.

Vorig jaar vond de eerste editie plaats van het Fashion Festival Arnhem. Hoe kijken jullie daarop terug?
"Het festival is toen heel kort dag opgezet. We dachten: er is zoveel creatief talent in Arnhem en er worden lokaal zo veel goede events georganiseerd, we moeten de krachten bundelen en samen naar buiten treden. Ook wilden we laten zien dat Arnhem meer is dan Moba. 42 ondernemers en ontwerpers hebben toen democratisch gekozen voor de naam Fashion Festival Arnhem. Het was uiteindelijk klein, maar succesvol. Dit jaar is het programma twee tot drie keer zo vol."

Was het vooral een lokaal feestje?
"Nou, dat verschilde heel erg per event. De shows van Artez worden bijvoorbeeld altijd veel bezocht door mensen buiten de plaats.

Dit jaar willen we wel meer momenten dat de hele stad bruist. Vorig jaar kwam het soms voor dat er wel iets te doen was in het Modekwartier, maar niet in de binnenstad. Daarom zijn we de ondernemers op gaan zoeken. Nu hebben we bijvoorbeeld met Sebastiaan Kramer, algemeen directeur van ontwerper Sjaak Hullekes, een Men's Saterday opgezet. Behalve mode kunnen mannen terecht voor een scheersessie, cognac proeverij, les in sigarenrollen of barbecue."

Hoe lang zijn jullie nu bezig met de organisatie?
"We zijn eigenlijk meteen vorig jaar begonnen, na de vorige editie. Eerst met een uitgebreide evaluatie en vanaf december zijn we er vol voor gegaan."

Hoe zit het met de financiering?
"Het grootste deel wordt betaald door de ondernemers zelf en sponsors. In januari hoorden we dat we ook een subsidie krijgen, dat is ongeveer 30 procent van het budget. Ontzettend fijn, ook omdat de gemeente zo laat zien vertrouwen te hebben in het festival."

Hoe staat het met het imago van Arnhem als modestad?
"Dat is aan het opkrabbelen. Arnhem ís natuurlijk gewoon een modestad, met heel veel creatief talent, dat gelukkig steeds minder vaak wegtrekt. Het leuke is dat de modeontwerpers en -ondernemers zich ook heel betrokken voelen bij de stad. Ik zie Arnhem vooral als een broedplaats."

Voor onze lezers die één dag naar Arnhem willen gaan: wat mogen ze niet missen tijdens het Fashion Festival?
"Dat ligt er maar net aan waarin je geïnteresseerd bent. Het eerste weekend staat bijvoorbeeld in het teken van de afstudeershows, terwijl het derde weekend de Men's Saturday is. Het vierde weekend zijn de Arnhemse Stockdagen, dan kunnen consumenten behalve kleding ook stoffen en ritsen kopen."

Wat is je persoonlijke favoriet tijdens het Fashion Festival?
"Ik kijk altijd erg uit naar de Artez shows. Maar ik kies dan toch voor Museum Arnhem, daar is echt een top expositie: Alles behalve kleren. Het gaat over modefotografie van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Geweldig, ik sta nu al te popelen.

Ook bijzonder is dat het Focus Filmtheater heeft meegedacht over een passende programmering. Zo zijn er geniale films te zien over mode en cultuur. The September Issue natuurlijk, over Vogue. Maar ook een film met Audrey Hepburn, Funny Face. En in juli hebben we de landelijke première van Dior and I. Ik ben echt ontzettend blij dat dat gelukt is."

Wat zijn jullie verwachtingen?
"Die liggen best hoog. De voortekenen zijn goed, we hebben een mooi programma neergezet. Nu is het aan de events zelf om een feestje te bouwen. Een bezoekersaantal noemen vind ik moeilijk. Vorig jaar zijn 30.000 mensen gekomen en daar willen we zeker overheen. Maar belangrijker is eigenlijk dat die mensen Arnhem na het festival vaker gaan bezoeken."

Fashion Festival Arnhem vindt plaats van 5 juni tot en met 5 juli 2015.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN