• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Clare Waight Keller vertrekt als creatief directeur van Chloé

Clare Waight Keller vertrekt als creatief directeur van Chloé

Door Tessa Guntlisbergen

5 jan. 2017

Na een jaar waarin wel erg veel ontwerpers gedag zeiden tegen hun modehuizen, lijkt het erop dat de volgende wisseling van de wacht er alweer aan komt. Creatief directeur Clare Waight Keller van het Franse modehuis Chloé vertrekt. Dat meldt Reuters. Chloé zou van plan zijn Louis Vuitton’s design director Natacha Ramsay-Levi, de rechterhand van ontwerper Nicolas Ghesquière, aan te stellen als vervanger van Waight Keller, melden bronnen tegenover het persbureau.

Waight Keller, die sinds 2011 aan het creatieve roer van Chloé staat, heeft besloten haar contract, dat in maart eindigt, niet te verlengen. De Britse ontwerpster verhuisde onlangs met haar man en drie kinderen van Parijs terug naar Londen en zou niet langer tussen beide steden willen pendelen. Chloé en moederbedrijf Richemont hebben vooralsnog geen statement naar buiten gebracht.

Clare Waight Keller verlaat Chloé als creatief directeur

In haar functie als creatief directeur was Waight Keller verantwoordelijk voor alle Chloé divisies, van ready-to-wear tot accessoires, parfum en de See by Chloé collectie. In haar vijfjarige dienstperiode heeft ze de aanwezigheid van het luxemerk op de modekaart weten te versterken. Haar inmiddels haast iconische tas, de Drew, is een blijvende hit en de ready-to-wear collecties worden goed ontvangen door critici en consumenten.

Het contract van Waight Keller’s mogelijke vervanger Ramsay-Levi verloopt volgens WWD eveneens aankomende maart. De benoeming zou een grote verandering betekenen voor Chloé, waar Ramsay-Levi bekend staat om haar moderne ontwerpen met harde materialen als leer en synthetische stoffen, tegenstrijdig met Chloé’s traditionele, romantische silhouetten. Analisten wijzen echter op het succes van Hedi Slimane bij Yves Saint Laurent en Demna Gvasalia bij Balenciaga en stellen dat een nieuwe artistieke richting allerminst negatief hoeft te zijn, omdat de extra aandacht van consumenten juist kan leiden tot betere verkopen.

Het zou voor Chloé niet de eerste keer zijn dat een ontwerper het modehuis verlaat om meer tijd met de familie door te kunnen brengen. In 2006 stopte Phoebe Philo al om zich meer op haar kleine kinderen te kunnen richten.

Natacha Ramsay-Levi mogelijk nieuwe creatief directeur Chloé

Ramsay-Levi is momenteel design director bij Louis Vuitton, als rechterhand van ontwerper Nicolas Ghesquière. In haar functie is zij de enige met wie de andere ontwerpers en medewerkers regelmatig spreken, gezien Ghesquière, die in 2013 bij Louis Vuitton begon, zelden rechtstreeks met hen communiceert. Voor haar dienstperiode bij het modehuis werkte Ramsay-Levi al tien jaar met Ghesquière samen bij Balenciaga. Daarvoor werkte ze voor merken als Hermes en Acne Studios.

Chloé’s huidige creatief directeur Waight Keller begon haar carrière op 21-jarige leeftijd in New York, waar ze ervaring op het gebied van zowel dames- als herenkleding opdeed in de ateliers van Calvin Klein en Ralph Lauren Purple Label. Nadat ze in 2001 terugkeerde naar Londen, werd Waight Keller hoofdontwerper bij Gucci onder Tom Ford. Na Ford’s vertrek kreeg de ontwerpster de unieke kans om aan de slag te gaan bij het Britse huis Pringle of Scotland, waar ze van 2005 tot 2011 werkte aan een rebranding.