• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • De baan van … Annemiek Zonneveld - Productieleider Amsterdam Fashion Week

De baan van … Annemiek Zonneveld - Productieleider Amsterdam Fashion Week

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen |INTERVIEW

Een kijkje achter de schermen bij iemand zijn baan: Is het wel echt zo glamourous als het klinkt of zijn er een hoop verborgen aspecten. Welke skill set moet je hebben en hoe is iemand er terecht gekomen? In het kader van het thema ‘work in fashion’ bij FashionUnited stellen we vragen aan Annemiek Zonneveld over haar baan als productieleider bij Amsterdam Fashion Week.

Annemiek Zonneveld in het kort:
  • Leeftijd: 30 jaar
  • Opleiding: Amsterdam Fashion Institute - richting Fashion & Management, afgestudeerd in 2010
  • Favoriete trend: "Ik ben heel blij dat de denim look altijd goed is"

Hoe ben je bij deze baan terechtgekomen?

“Tijdens mijn studie aan het Amsterdam Fashion Institute (richting Fashion & Management) heb ik stage gelopen bij Amsterdam Fashion Week. Na het afronden van mijn studie ben ik eerst gaan reizen en heb daarna tijdelijk in het buitenland gewoond. Toch ben ik altijd betrokken gebleven bij Amsterdam Fashion Week door tijdens het evenement de backstage productie te draaien voor de shows. Net voor de zomereditie in 2015, ging de toenmalige productieleider weg en hebben ze mij gevraagd het over te nemen door de gehele productie te verzorgen van het evenement.”

Wat valt er onder je takenpakket?

“De voorbereidingen beginnen met het regelen van de locatie en eventuele vergunningen. Daarna bespreken we de opzet van de programmering en starten we met het benaderen van de showende partijen. Ondertussen zorg ik er tevens voor dat de inrichting voor de showlocatie is geregeld, zoals techniek, decor, tribune, aankleding en catering. Wanneer het programma bekend is gaan we de shows inhoudelijk bespreken en zorgen we dat de laatste aanpassingen met de leveranciers en showende partijen worden doorgesproken.

We zijn met een klein team en daarom werken we nauw met elkaar samen. Het is uiteindelijk onze taak dat alles wat wij hebben bedacht goed tot zijn recht komt en dat voor de bezoeker, showende partijen en de crew er een goede sfeer hangt.”

Hoe ziet zo'n dag tijdens Fashion Week eruit?

“Tijdens Amsterdam Fashion Week zijn er verschillende partijen aan het werk en mijn taak is om te zorgen dat iedereen weet wat zijn taken zijn en dat deze goed worden uitgevoerd. Voor de meeste partijen ben ik het aanspreekpunt, daarom word ik tijdens de editie vaak gebeld en is het aan mij om een oplossing te bedenken als iets niet helemaal gaat zoals we hadden gepland. We hebben een onwijs leuk team van vaste mensen aangevuld met freelancers die al meerdere edities mee hebben gedraaid, wat natuurlijk super fijn werken is.”

Welke vaardigheden heb je voor deze baan nodig?

“Je moet stressbestendig zijn, goed kunnen multitasken en het overzicht kunnen behouden. Oplossingsgericht zijn, verantwoording kunnen dragen, goed communiceren (duidelijk, maar toch ook vriendelijk) en het leuk vinden om met verschillende typen mensen te werken.”

Wat zouden mensen niet snel verwachten bij een baan als productieleider van Amsterdam Fashion Week?

“Vaak denken mensen dat er bij Amsterdam Fashion Week alleen maar mensen werken die non-stop met mode bezig zijn, maar je komt met allerlei verschillende type mensen in contact. Van creatieven en designers tot aan private en publieke instellingen.”

Werk je ook voor andere fashion weeks?

“Nee, ik heb in het verleden wel een aantal keer de backstage productie verzorgd bij de shows van Iris van Herpen in Parijs. Ook ben ik op uitnodiging van Mercedes-Benz naar de Fashion Week in Madrid geweest omdat wij toentertijd een uitwisseling hadden met een Spaanse ontwerpster en er een Nederlandse ontwerpster de mogelijkheid kreeg om in Madrid haar collectie te showen. Het is goed en interessant om te zien hoe andere landen hun Fashion Week produceren.”

Wat is het raarste dat je ooit hebt meegemaakt als productieleider?

“Misschien niet het raarste moment maar wel een moment waarbij mijn hart in mijn keel zat. We hadden in de Gashouder [De Gashouder, op het Westergasterrein waar Amsterdam Fashion Week eerder onder andere plaatsvond, red] een show van een ontwerper waarbij de kleding langzaam verdween wanneer het met water in aanraking kwam. Super creatief en mooi, maar tijdens de show, ik stond boven bij de regie naar de show te kijken, werd de catwalk steeds gladder doordat er bij het verdwijnen van de stof iets vrijkwam dat op de catwalk terecht kwam. Sommige modellen liepen steeds moeilijker en vielen bijna. Gelukkig is het goed gegaan en bleef iedereen overeind, maar toen heb ik wel even met het backstageteam contact gehad om te kijken of de modellen nog wel op konden gaan.”

Wat is het zwaarst en het leukst aan deze baan?

“Het zwaarste is denk ik wel de stress die er af en toe bij komt kijken. Soms schrik ik in de nacht wakker en denk ik ‘Heb ik wel aan alles gedacht, vergeet ik niet iets?’ Gelukkig gaat het bijna altijd goed en anders zorg ik ervoor dat het wordt opgelost.

“De verantwoordelijkheid die bij deze baan komt kijken ervaar ik als prettig. Het is fijn om de rest van het team het gevoel en vertrouwen te geven dat het allemaal goed komt. Het leukst is toch wel dat je tijdens het event ziet dat alles wat je hebt bedacht en waar we hard aan hebben gewerkt tot zijn recht komt en de gasten zichtbaar genieten. ”

Beeld: Show Marlou Breuls tijdens AFWStudio door Team Peter Stigter

AFW
AFW Studio
Amsterdam Fashion Week
De baan van
productieleider
Workinfashion