• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Dov Charney en Mike Jeffries: Twee controversiële CEO's

Dov Charney en Mike Jeffries: Twee controversiële CEO's

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mensen

Deze keer was het echt. Dov Charney is deze maand definief ontslagen bij het modebedrijf dat hij zelf mede had opgericht: American Apparel. In juni dit jaar was hij al weggestemd, wegens beschuldigingen van wangedrag. Ook de CEO van Abercrombie & Fitch Mike Jeffries stapte onlangs op. Daarmee komt een einde aan de leiderschapsperiode van twee omstreden topmannen.

Of toch niet? Terwijl Jeffries zich welwillend 'met onmiddellijke ingang met pensioen' laat sturen, geeft Charney niet op. De voormalige topman en oprichter van American Apparel, wil met een investeringsfonds een bod doen om het merk over te nemen. Ondertussen heeft Paula Schneider - die in de media 'mode veteraan' wordt genoemd - het CEO-stokje al van Charney overgenomen. Of is Jeffries zo tam omdat hij ruim 60 miljoen dollar meekrijgt? (Lees ook: Overnamebod voor American Apparel)

Beide topmannen hebben seks ingezet als verkoopmethode. American Apparel in controversiële campagnefoto's. Bijvoorbeeld: een foto van een meisje dat in badpak op haar rug ligt en haar benen spreidt. Boven de foto staat de tekst 'Now open'. Abercromie met mannelijke modellen met ontbloot bovenlijf en meisjes in bikinitops in de winkels.

Nog een overeenkomst: zowel de toekomst van American Apparel als Abercrombie ziet er financieel niet rooskleurig uit. Abercrombie's winst daalde in 2013 met 77 procent naar 54,6 miljoen dollar (40 miljoen euro). De omzet daalde 8,7 procent naar 4,12 miljard dollar (3 miljard euro). American Apparel rapporteerde over 2013 een nettoverlies van 95 cent per aandeel. De omzet was 634 miljoen dollar (459,2 miljoen euro).

Dov Charney regelmatig in onderbroek op kantoor

American Apparel bevindt zich sinds eind 2008 in zwaar weer. Onder andere doordat Charney meerdere malen werd aangeklaagd en beschuldigd van seksuele intimidatie. Voormalig verkoopster Irene Morales claimde zelfs net na haar achttiende verjaardag acht maanden door Carney vast te zijn gehouden als seksslaaf. Alle zaken zijn ofwel geschorst ofwel afgewikkeld. Desondanks zou Charney nog regelmatig in zijn onderbroek door het kantoor lopen of halfnaakt deelnemen aan vergaderingen.

In 2004 schreef Claudine Ko in het inmiddels opgeheven tijdschrift Jane over American Apparel. Volgens het artikel zou Charney zich tijdens het interview aftrekken. "Mag ik?" vraagt hij als de journaliste er iets over zegt.

Mike Jeffries houdt niet van lelijke en dikke mensen

Hoewel Abercrombie & Fitch's topman Jeffries ook omstreden is, lijkt hij vrij tam in vergelijking met Charney. Zo zei hij dat hij nog liever kleding van Abercrombie & Fitch wilde verbranden dan dat hij het aan daklozen zou geven. Ook zei hij niet te willen dat lelijke en dikke mensen de kleding dragen. Jeffries vindt vrouwen met overgewicht gewoon niet 'cool' genoeg voor de kleding van het merk. "De bedrijven die in de problemen zijn proberen mode te maken voor iedereen: jong, oud, dik, dun. Maar dan wordt het merk 'vanille'."

Het winkelpersoneel mag ook niet lelijk zijn. Een insider vertelde in 2011 aan de Belgische krant De Standaard dat de jongens minstens 1 meter 80 lang moeten zijn, een sportief, slank en symmetrisch uiterlijk is noodzakelijk en ze worden gevraagd om hun borsthaar te scheren. Meisjes die in de winkel flaneren of achter de kassa staan, moeten 1 meter 70 lang zijn, lang haar hebben en mogen geen sieraden of nagellak dragen.

In februari 2013 werd al duidelijk dat de aandeelhouders van Abercrombie & Fitch van Jeffries af wilden. Hij zou een 'grote belemmering' zijn voor een eventuele verkoop van het bedrijf ter waarde van 4,5 miljard dollar. In december vorig jaar werd zijn contract echter toch nog verlengd met een jaar.

Of het (voorlopige) vertrek van de topmannen de modemerken uit het slop gaat trekken, is nog afwachten. Investeerders lijken in ieder geval blij te zijn dat de topmannen zijn vertrokken. Toen Jeffries zijn vertrek aankondigde steeg de beurswaarde van Abercrombie & Fitch meteen met 9,8 procent. De aandelen van American Apparel stegen 15,52 procent naar 0,67 dollar, een dag nadat het bedrijf Charney ontsloeg.

Abercrombie & Fitch
American Apparel
Dov Charney
Mike Jeffries