Italiaanse pakkenspecialist Francesco Smalto overleden

Een paar jaar geleden werd Francesco Smalto door Elsevier omschreven als 'bijna vergeten’. Afgelopen zondag overleed de Italiaanse ontwerper op 87 jarige leeftijd. Hoewel hij in Nederland geen grote bekendheid genoot, was hij niet onomstreden.

De ontwerper, vooral bekend om zijn strak gesneden pakken, richtte in 1962 het modehuis Smalto op. In 1967 volgde zijn eerste prêt-à-porter collectie en drie jaar daarop de eerste eigen winkel, aan de 44 Rue François Ier in Parijs.

Francesco Smalto’s schandaal

In de jaren negentig raakte Smalto in opspraak. Hij leverde namelijk niet alleen maatkostuums aan één van zijn beste klanten, president Omar Bongo van Gabon, maar ook prostituees. Smalto organiseerde modeshows voor zijn belangrijkste klant - jaarlijks verkocht de ontwerper kleding aan Bongo ter waarde van ongeveer een miljoen franc (152.500 euro) - waarbij hij samen met de bestelde maatpakken 'assistentes' leverde.

"We brachten deze vrouwen naar Gabon in de wetenschap dat een vrouwelijke aanwezigheid president Bongo aanspoorde tot het plaatsen van aanzienlijke orders," zei Smalto in 1995, tijdens een rechtszaak in Parijs. Uiteindelijk werd hij veroordeeld voor souteneurschap en kreeg hij vijftien maanden cel voorwaardelijk en een geldboete van 600.000 franc (91.469 euro).

‘Bijna vergeten’ ontwerper Francesco Smalto overleden

De ontwerper ging in 2001 met pensioen. Voor die tijd had hij Franck Boclet klaargestoomd om zijn taken over te nemen. In 2007 nam Youn Chong Bak de couture- en prêt-à-porter collecties op zich. Volgens een bericht op de website van het modehuis, zorgde de ontwerpster voor nieuwe energie. De stijl werd opgefrist en de collecties kregen een meer casual uitstraling. Al bleef elegantie altijd centraal staan.

Italiaanse pakkenspecialist Francesco Smalto overleden

Smalto overleed in het Marokkaanse Marrakesh. Dat heeft het door hem opgerichte modehuis maandag bekend gemaakt. De Italiaan had een speciale band met Marokko. Hij ontwierp namelijk niet alleen voor de Gabonese president Omar Bongo en de Franse president François Mitterrand, maar ook voor de Marokkaanse koning Hassan II.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN