Koos van den Akker overleden

De man achter de truien van Bill Cosby in The Cosby Show, Koos van den Akker, is gisteravond overleden. De Nederlandse ontwerper die in New York woonde, is 75 jaar geworden.

Van den Akker was verantwoordelijk voor de look van het hoofdpersonage in The Cosby Show: hij maakte de bontgekleurde, patchwork truien. Dat was eigenlijk per toeval ontstaan. Een bevriende actrice vroeg de ontwerper een trui voor Bill Cosby te ontwerpen, als verjaardagscadeau. De acteur was er vervolgens zo weg van, dat hij de trui ook droeg op de set van the Cosby Show.

Ontwerper van Cosby-truien overleden

Na zijn doorbraak, in de jaren tachtig, opende Van den Akker een winkel op Madison Avenue in Manhattan, New York. Daar werkte hij tot zijn dood aan zijn unieke patchwork creaties. Beroemdheden als Stevie Wonder, Brooke Shields, Elizabeth Taylor en Cher behoorden tot zijn klantenkring.

Koos van den Akker overleden

De Nederlandse ontwerper heeft in zijn leven ook voor Christian Dior gewerkt. Na zijn studie aan de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten, was hij naar Parijs verhuisd om als stoffenverkoper voor warenhuis Galerie Lafayette aan de slag te gaan. In de avonduren studeerde hij aan Ecole Guerre-Lavin en kwam zo bij Dior terecht.

“Ik heb Nederland altijd een rotland gevonden," zei Van den Akker in 2011 tegen NRC Handelsblad. “Nederlandse vrouwen wisten in mijn tijd ook niks van mode. De enige klanten die ik had waren diplomatenvrouwen. Toen ik een jaar of dertien was, zag ik How to marry a millionaire. Ik wist dat ik naar Amerika zou gaan."

Modehuizen geïnspireerd door Koos van den Akker

Na zijn hoogtijdagen - grote warenhuizen verkochten zijn truien, maar het ging slechter met het bedrijf toen Van den Akkers vriend en zakenpartner John overleed - verkocht de ontwerper zijn bedrijf aan de Nederlandse ontwerper Peter de Wilde. Toen hij twee jaar later overleed, nam Puck de winkel en het merk over. “Ik ben de ziel achter alles, maar het is haar winkel," aldus Van den Akker in NRC.

Marc Jacobs en Balenciaga lieten zich een jaar of tien geleden inspireren door Van den Akkers truien. Heel even was patchwork toen weer in de mode.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN