• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Nieuw hoofd ArtEZ Master Fashion Design: Pascale Gatzen

Nieuw hoofd ArtEZ Master Fashion Design: Pascale Gatzen

Door Esmerij van Loon

18 sep 2017

Mensen

Pascale Gatzen is aangesteld als nieuw hoofd van de Master Fashion Design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Haar taak: het ontwikkelen van een compleet nieuw curriculum voor de master. Gatzen, die zelf de modeopleiding van ArtEZ heeft afgerond, heeft een duidelijke visie op het modesysteem. “Keuzes worden gemaakt omdat ze de grootste winstmarge opleveren, maar niet omdat het mooier is of omdat we er blijer van worden," zegt zij in het persbericht over haar aanstelling. "Je kleden gaat over je positie in de wereld. Hoe nemen we mode weer in eigen hand en wordt het een katalysator voor maatschappelijke verandering?"

In de jaren '90 maakte Gatzen deel uit van Le Cri Néerlandais, een groep Arnhemse mode-ontwerpers waar ook Viktor&Rolf, Lucas Ossendrijver en Saskia van Drimmelen deel van uitmaakten. Zij waren de eerste Nederlandse ontwerpers die collecties in Parijs presenteerden.

Pascale Gatzen werkte tien jaar in New York bij Parsons / The New School, waar ze onder andere een nieuw mode-curriculum heeft ontwikkeld. Vanuit het verlangen naar een andere economische en sociale werkelijkheid heeft zij in New York het werknemers coöperatieve 'friends of light' opgericht.

Voor ArtEZ wil zij dat studenten vanuit een holistische benadering van mode de zoektocht naar vormen en systemen voortzetten en kleding ontwikkelen die bijdraagt aan menselijk en ecologisch welzijn. Bijvoorbeeld middels transparante en duurzamere productieprocessen of door heel direct met andere mensen samen kleding te maken.

Portret Pascale Gatzen via ArtEZ

ArtEZ
le cri néerlandais
pascale gatzen