• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Olivier Lapidus nieuwe artistiek directeur Lanvin

Olivier Lapidus nieuwe artistiek directeur Lanvin

Door Tessa Guntlisbergen

11 jul. 2017

Mensen

Lanvin heeft Olivier Lapidus benoemd als de nieuwe creatief directeur van het iconische Franse merk. Dat melden diverse media. Lapidus vervangt Bouchra Jarrar, die het label eind vorige week onverwachts verliet omdat ‘de druk te hoog was’.

Lapidus zou maandag zijn begonnen met het vervullen van zijn nieuwe rol. Daarmee leidt hij Lanvin’s nieuwe plannen om de ‘Franse Michael Kors’ te worden, melden bronnen van Business of Fashion. De veranderingen in het imago van het label zouden onderdeel zijn van grotere strategische plannen om kosten te besparen en de omzet te verhogen. Tegelijkertijd verlaat Lanvin, opgericht in 1889 door Jeanne Lanvin, haar hoofdkantoor in Parijs, wat volgens de bronnen ‘het einde van een tijdperk’ betekent.

Lanvin benoemt Olivier Lapidus als nieuwe creatief directeur

“Ik verwelkom Olivier Lapidus als Lanvin’s artistiek directeur, wiens creatieve capaciteit in directe lijn is met de elegantie die is uitgedragen door Jeanne Lanvin,” zegt Madame Shaw-Lan Wang, voorzitter van Lanvin, in een persverklaring. “Zijn brede begrip van het universum van dit huis, van de modewereld en design en zijn resolute moderne aanpak zullen Lanvin naar nieuwe horizons brengen.”

“Het is een grote eer bij Lanvin te treden en ik bedankt Madame Wang voor haar vertrouwen in mij,” reageert Lapidus in het persbericht.

Lapidus lanceerde recentelijk zijn eigen modehuis genaamd ‘Creation Olivier Lapidus’, welke hij zelf beschrijft als een e-couture huis. De ontwerper begon zijn carrière als creatief directeur bij Balmain Homme van 1985 tot 1986 en ging daarna aan de slag bij Maison Lapidus. Hij is de zoon van de inmiddels overleden Ted Lapidus, die eens kleding ontwierp voor The Beatles en Maison Lapidus oprichtte. Nadat het huis zijn deuren in 2000 sloot, werkte de nieuwe Lanvin-artistiek directeur aan capsule collecties met verschillende partners.

Afgelopen week werd bekend dat artistiek directeur Bouchra Jarrar Lanvin na zestien maanden en twee collecties verliet. Ze gaf te kennen dat de druk te hoog was. Het werk van Jarrar was minder uitbundig en meer tailored dan dat van haar voorganger Alber Elbaz, die het Franse label in oktober 2015 na veertien jaar verliet. Het vernieuwde beeld sloeg kennelijk niet aan bij Lanvin’s klanten, gezien het modehuis in 2016 een omzetdaling van 23 procent boekte. Ook werd een nettoverlies van 18,3 miljoen euro gerapporteerd. In 2015 boekte Lanvin nog een winst van 6,3 miljoen euro.

Lapidus zal zijn eerste collectie voor Lanvin presenteren tijdens de Paris Fashion Week. De ontwerper blijft ook verder werken voor zijn eigen huis Creation Olivier Lapidus, dat afgelopen Paris Fashion Week debuteerde. Een origineel concept, dat couture en online samenbrengt. Naast de haute couture en ready-to-wear collecties bevat de website video's over hoe verschillende items worden gemaakt en 360-graden afbeeldingen van de creaties.

Beeld: Christophe Archambault / AFP