• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Ontwerper Azzedine Alaïa (77) overleden

Ontwerper Azzedine Alaïa (77) overleden

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Wereldberoemd ontwerper Azzedine Alaïa is overleden, zo bevestigt goede vriend Carla Sozzani tegen WWD. Alaïa overleed op 77-jarige leeftijd in Parijs.

De Tunesische ontwerper stond bekend om zijn aansluitende ontwerpen en werd ook wel eens de ‘King of Cling’ genoemd omdat zijn kledingstukken het lichaam vormde. De ontwerper leek in veel opzichten meer een beeldhouwer dan een mode-ontwerper.

Alaïa zag het licht op 26 februari 1940 in Tunis, als zoon van boeren. Hij ging studeren aan het lokale Institut Supérieur des Beaux Arts in Tunesie om beeldhouwen te studeren, maar toen hij realiseerde dat hij ‘geen fantastische beeldhouwer zou worden’ veranderde hij zijn richting en stapte hij over naar mode.

In 1957 verhuisde hij naar Parijs waar hij al snel een baan kreeg bij Christian Dior. Vervolgens werkte Alaïa bij Guy Laroche en Thierry Mugler totdat hij zijn eigen atelier oprichtte eind jaren zeventig. Zijn eerste ready-to-wear collectie presenteerde hij in 1980. Alaïa heeft zich nooit aan de regels van de mode gehouden wat betreft het tonen van zijn collectie. De ontwerper koos er altijd voor om het buiten het normale schema te doen: “Wanneer een collectie klaar is, dan is het klaar.”

Azzedine Alaïa overleden in Parijs

Al vanaf zijn vroege jaren had Azzedine Alaïa veel beroemdheden in zijn clientèle. Zijn ontwerpen sloegen aan bij onder andere Greta Greta Garbo, Grace Jones, Tina Turner, Madonna, Janet Jackson, Carine Roitfeld, Franca en Carla Sozzani en Naomi Campbell.

In 1998 werd de ontwerper geëerd met een tentoonstelling over zijn werk in het Groninger Museum. In 2012 vond opnieuw een overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats in het museum. De Tunesische ontwerper ontving in 2008 ook de eer van Chevalier de la Légion d’Honneur, een van de hoogste Franse civiele titels.

De Richemont Group nam in 2007 een aandeel in het bedrijf en het merk behoort tot de dag van vandaag nog steeds tot het portfolio van de luxegroep.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Azzedine Alaïa