Oprichter en bedenker van Zara Amancio Ortega gaat 'met pensioen'

Amancio Ortega, de oprichter van Inditex, heeft zijn functies in de 53 dochterondernemingen van de textielgroep overgedragen. Zes jaar nadat hij het voorzitterschap van de groep aan Pablo Isla overdroeg, kondigt de bedenker van Zara aan met pensioen te gaan.

De zakenman verliet de uitvoerende functies van Inditex al in 2011. Bronnen uit de sector geven aan dat het "slechts een administratieve procedure is die een einde maakt aan het proces dat in 2011 is gestart" (toen Isla zijn taken overnam). Er wordt gezegd dat Ortega via zijn investerings- en vastgoedbedrijf Pontegadea nog wel voor 59,9 procent eigenaar blijft van Inditex.

Het vertrek van Ortega werd tegelijkertijd met de publicatie van de kwartaalrekeningen van de groep aangekondigd op de Mercantile Registry van La Coruña.

Zijn opvolger Pablo Isla, noemt Amancio Ortega de "belangrijkste zakenman in de geschiedenis van Spanje". Isla prijst de "cultuur" die de schepper van Zara heeft geïmplementeerd in het bedrijf en diens "ondernemersgeest, teamwerk, non-protagonisme, ambitie en nederigheid". Deze kenmerken van Ortega zijn in het hele bedrijf, in alle landen en op alle afdelingen tot op de dag van vandaag voelbaar."

In 1975 opende Amancio Ortega samen met zijn vrouw Rosalía Mera zijn eerste Zara-winkel. Die eerste winkel groeide uit tot één van de grootste modektens ter wereld. Ortega wordt geroemd vanwege zijn bedrijfsmodel voor de massamarkt waarmee hij de hele kledingindustrie heeft veranderd. Zijn modegroep Inditex maakte hem de rijkste man in de mode-industrie. Hij staat op dit moment met een nettowaarde van 71,3 miljard dollar (60,2 miljard euro) op de vierde plaats van rijkste personen ter wereld.

De merken die onder Inditex vallen zijn: Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterqüe.

De grootste textielgroep ter wereld zet ondertussen zijn geografische uitbreiding voort. Inditex, moederbedrijf van onder andere Zara en Massimo Dutti heeft een totaal aan 7.504 winkels en bedient na de opening van winkels in Wit-Rusland 94 markten. Inditex zal zijn marktaandeel de komende periode versterken door nieuwe winkels in 52 markten te openen. Inditex’ online aanwezigheid blijft niet achter. De groep is na het openen van Zara.com in India actief in 45 markten.

Lees ook: Inditex: 2,3 miljard nettowinst na negen maanden

Foto: Amancio Ortega. Inditex

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN