• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Virgil Abloh aangesteld als creatief directeur voor mannenlijn Louis Vuitton

Virgil Abloh aangesteld als creatief directeur voor mannenlijn Louis Vuitton

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Virgil Abloh, oprichter en hoofdontwerper van haute streetwearlabel Off-White, is door LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton aangesteld als creatief directeur voor de mannenlijn van Louis Vuitton. De eerste collectie van Abloh voor Louis Vuitton wordt in juni 2018 op de mannenmodeweek in Parijs gepresenteerd. Dat maakt de modegroep middels een persbericht bekend.

"Het is een eer om de positie van artistiek directeur voor Louis Vuitton op mij te nemen. Het erfgoed en de creatieve integriteit van het huis zijn belangrijke inspiratiebronnen en ik zal hiernaar blijven refereren terwijl ik tegelijkertijd een parallel trek naar de moderne tijd”, schrijft Abloh in het officiële persbericht.

Voorzitter en CEO bij Louis Vuitton Michael Burke verklaart in de statement de keus voor Abloh: "Sinds onze eerste samenwerking in 2006 bij Fendi, heb ik met veel belangstelling Virgil's opkomst gevolgd en ben ik blij om te zien hoe zijn aangeboren creativiteit en ontwrichtende aanpak hem zo relevant hebben gemaakt. Niet alleen in de modewereld, maar ook in de populaire cultuur van vandaag.” (Burke refereert hier naar de periode waarin Abloh stage liep bij Fendi. Burke was op dat moment CEO bij Fendi en Abloh creatief directeur voor Kanye West.)

Virgil Abloh opvolger Kim Jones bij Louis Vuitton

De nieuwe creatief directeur van Louis Vuitton heeft geen formele modeopleiding genoten, maar heeft een master in architectuur. Abloh begon zijn carrière als creatief adviseur van Kanye West en startte in 2013 zijn succesvolle label Off-White. In 2015 was Abloh finalist van de LVMH Young Designers Prize. Hij is de eerste finalist die vervolgens zo’n grote functie binnen het modebedrijf kreeg. De ontwerper is meester in de cross-branded samenwerkingen. Hij werkte onder andere samen met Nike, Jimmy Choo, Moncler en Ikea.

38-jarige Abloh is de eerste creatief directeur van het Franse heritage-merk Louis Vuitton met een Afro-Amerikaanse achtergrond. Een goed signaal, noemt de ontwerper het. Aan de New York Times vertelt Abloh: “Aan de jongere generatie laten we zien dat je er niet op een bepaalde manier uit hoeft te zien om een bepaalde functie te vervullen. Het is een fantastisch begin.”

Aan dezelfde krant bevestigt de creatief directeur dat hij met zijn familie naar Parijs zal verhuizen om bij het grootste merk van de luxe modegroep aan de slag te gaan.

Het nieuws van de aanstelling van Virgil Abloh door de modegroep komt na een periode van verschillende functiewissels binnen de modegroep. In januari werd het vertrek van mannenmodeontwerper Kim Jones bij Louis Vuitton aangekondigd. Vorige week werd duidelijk dat Jones de rol van Kris van Assche als creatief directeur bij Christian Dior overneemt.

Beeld: Virgil Abloh via Catwalkpictures

Louis Vuitton
LVMH MoëtHennessy Louis Vuitton
Virgil Abloh