• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Winnaar Mode Stipendium 2018: Bas Kosters

Winnaar Mode Stipendium 2018: Bas Kosters

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Een grote modeprijs voor modekunstenaar Bas Kosters. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 50.000 euro die jaarlijks wordt toegekend aan getalenteerde, Nederlandse modeontwerpers die uitmunten in artistieke kwaliteit. Kosters kreeg de prijs vrijdagavond uitgereikt in het Stedelijk in Amsterdam.

Kosters werd in het juryrapport, in handen van FashionUnited, geprezen vanwege zijn unieke aanpak. “Het handschrift verenigt moeiteloos eenvoud én poezië, bevraging én tederheid, sociaal engagement én kwetsbaarheid, on-conventionaliteit én overgave, fashion anarchisme én democratie.”

Kosters wordt, net als eerdere winnaars, een vaandeldrager voor de Nederlandse mode genoemd. “De consistentie, coherentie en generositeit van zijn output heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan onze collectieve Nederlandse mode-beeldtaal,” aldus de jury. Daarbij hoopt de jury dat de ontvangst van het Mode Stipendium en de daarbij horende geldprijs het voor de ontwerper mogelijk maakt om internationaal te gaan. “De commissie spreekt de hoop uit dat, met deze injectie, het gedachtengoed van de ontwerper zich tevens over de landsgrenzen zal manifesteren, zodat het zich in een internationale context kan inbedden, omdat het werk dit verdient.” Angelique Westerhof, directeur van de Dutch Fashion Foundation roemt Kosters ook voor zijn activisme en zijn multi-disciplinaire aanpak na afloop van de ceremonie in een gesprek met FashionUnited. “Bas Kosters zou lid kunnen zijn geweest van Cobra [de Nederlandse avant-garde beweging, red]."

Bas Kosters achtste ontvanger Mode Stipendium

Kosters is zichtbaar en hoorbaar geëmotioneerd wanneer hij de toegestroomde pers en genodigde toespreekt. Dat hij het Mode Stipendium zou ontvangen was voor hem een droom die nu werkelijkheid wordt. “Het is een boost als mens en als maker,” vertelt hij na afloop tegen FashionUnited. Met de oeuvre-injectie wil hij zich blijven ontwikkelen. De preview die hij gaf van zijn nieuwe project ‘Hope’ tijdens de avond in het Stedelijk Museum is een voorproefje van wat dit jaar nog meer voor hem brengt. “Dat project was er sowieso gekomen, ook zonder het stipendium. Ik vind dat hoop iets belangrijks is, we zijn allemaal op zoek naar verandering.” De volledige collectie zal in juni getoond worden.

Bas Kosters (40) studeerde in 2003 af aan het Fashion Institute Arnhem en won dat jaar Robijn Fashion Award. Kosters werd toen al door Walter van Beirendonck, een van de juryleden, opgemerkt. De jonge Kosters viel op door zijn ‘hedendaagse mix van tussen een punk fee, een gepiercede Akari-jongen en een Ziggy Stardust kloon’, zo blijkt uit een bijdrage van Van Beirendonck over Bas Kosters aan het boek ‘100 Fashion Designers - 010 Curators’ uit 2005. Van Beirendonck prees de ontwerper al omdat alles van zijn eigen handen en uit zijn eigen hart kwam. In die bijdrage is hij van mening dat Kosters ‘met de juiste mensen om zich heen en wat geluk de volgende ‘fashion star’ kan worden.

Kosters is bij uitstek een ontwerper die zich richt op sociale innovatie en engagement. Zijn aanpak is multidisciplinair; hij maakt mode, tekeningen, sieraden, poppen (een grote liefde van de ontwerper) en doet (muziek)performances. Zijn modecollecties zijn eclectisch en te herkennen aan een explosie van kleuren en het gebruik van herkenbare Kosterprints.

Kosters sleepte in zijn 16 dienstjaren eerder twee keer de Dutch Design Award in de wacht. In 2009 won hij de Incubator Award en in 2010 de International Incubator Award ter waarde van 5000 euro. Het Mode Stipendium is de eerste grote geldprijs voor de 40-jarige modeontwerper.

Wil je meer weten over Bas Kosters? Lees dan: In de spotlight: Modekunstenaar Bas Kosters.

Over Mode Stipendium

Het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat sinds 2011 dankzij de gift van een mecenas die anoniem wil blijven, maar die de Nederlandse mode een warm hart toedraagt. De prijs is bedoeld voor gevestigde ontwerpers die minimaal vijftien collecties hebben gemaakt. Het stipendium moet hen in staat stellen zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen. Het is in Nederland de grootste geldprijs in de mode.

De uitreiking van het Mode Stipendium was dit jaar onderdeel van een avond in het kader van mode en kunst in het Stedelijk Museum. Het eenmalige evenement dat kunst en mode met elkaar verweeft was voor iedereen die geïnteresseerd is in mode. Het enige dat nodig was voor een bezoek, was een entreeticket. De bekendmaking van de winnaar van het Stipendium was wel uitsluitend voor pers en genodigden, gevolgd door een openbare ‘blind date’ met Kosters.

Eerdere winnaars zijn onder anderen Iris van Herpen en Jan Taminiau. Meer weten? Navigeer door de Mode Stipendium winnaars-tijdlijn middels de pijlen, of klik op een specifiek jaar in de tijdlijn. Volgorde is van nieuw naar oud, dus de pijl-button bevindt zich links

Foto: FashionUnited

Video: CMFS 2018 Bas Kosters. Credit: Dutch Fashion Foundation.

Bas Kosters
Mode Stipendium
MULTIMEDIA
Prins Bernhard Cultuurfonds
Ronald van der Kemp