• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Afstudeershows: studenten om in de gaten te houden

Afstudeershows: studenten om in de gaten te houden

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De afstudeercollecties zijn afgeleverd, de afstudeershows zijn een feit en de modestudenten zijn uitgevlogen. En nu de zomervakantie er bijna op zit, gaat iedereen zo langzamerhand weer aan het werk. Van welke afstuderende modestudent gaan we in de toekomst nog iets horen? Wie heeft er dit jaar echt indruk gemaakt? FashionUnited maakt de balans op. Dit zijn de ones to watch.

1. Johannes Offerhaus - Artez Hogeschool voor de Kunsten Arnhem

Johannes Offerhaus studeerde dit jaar Cum Laude af met zijn collectie ’Centrifugal Systems’. De ontwerper combineert graag techniek met mode; in zijn afstudeercollectie werkte hij met transparante stoffen, streeppatronen, cirkelvormige volumes en roterende rokken. Een maand na zijn afstuderen won hij de Frans Molenaar Couture Award. En dat is niet zijn eerste prijs; in 2009 won hij Kunstbende in de categorie mode.

Foto: Peter Stigter

2. Danial Aitouganov - Amsterdam Fashion Institute (AmFI)

AmFi-alumni Danial Aitouganov gooide dit jaar hoge ogen met zijn eindexamencollectie ’The second sex –vol. II’, waarmee hij de modeprijs Lichting 2016 in de wacht sleepte. De expressieve en kleurrijke collectie nam de vierde feministische golf als uitgangspunt en kenmerkte zich door vrolijke prints, uitvergrote zakken en zelf ontworpen accessoires. Als het aan de ontwerper ligt komt er snel een eigen label. Eerder liep hij stage bij Alexander Wang.

Foto: Peter Stigter

3. Woody 's Gravemade - Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK)

Een van de opvallendste studenten die dit jaar aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) afstudeerde was Woody 's Gravemade. Hij studeerde af met een collectie waarin hij de westerse cultuur samenbracht met de cultuur uit het Midden-Oosten. Grote inspiratiebron was de Nederlands-Marokkaanse cultuur, waarin de traditionele kledij gemixt wordt met Europese mode en Italiaans design. Centraal stond de ‘Turkentas’, die hij zowel als print als materiaal gebruikte.

Foto: Peter Stigter

4. Céline van Tongeren - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU)

Céline van Tongeren studeerde dit jaar af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de verwachtingen over deze ontwerpster zijn hoog. De modeontwerpster studeerde af met een collectie waarin ‘verandering, beweging en tegenstelling’ centraal stonden. Zo combineerde ze wol met leer, en bont met plexiglas. Tijdens haar studie liep ze stage bij Derek Lam in New York en sinds kort werkt ze als stagiair bij Marc Jacobs International, eveneens in New York.

Foto: Celinevantongeren.amsterdam

5. Yoko Maja Hilfling Rahbek Hansen - Rietveld Academie

De Japans-Deense modestudente Yoko Maja Hansen viel op bij de afstudeershow van de Rietveld Academie door de ‘dubbele schoenen’. De meerdere paren over elkaar heen symboliseerden het thema van de collectie: ’In between’. Haar collectie kenmerkte zich vooral door Japanse esthetiek (ze liep eerder stage bij Maison Margiela, red.) en had opvallende details zoals een jurk met gebolde kussens en lange mouwen.

The Fashion Show 2016 of the Gerrit Rietveld Academie #gerritrietveldacademie #graduationshow #thefashionshow2016

Een video die is geplaatst door FashionUnited (@fashionunitedhq) op

Foto: Verena Blok

6. Kim Kivits - Willem de Koningacademie (WDKA)

Kim Kivits studeerde dit jaar af aan de Willem de Koningacademie met haar collectie Doomsday Graduate. In haar collectie gaf ze haar visie op de extreme klimaatveranderingen in de toekomst in twee scenario’s: Ice Age en Flooding Era. Het resulteerde in een collectie met ieder drie lagen, gemaakt van speciale functionele stoffen. In haar werk focust Kivits zich op de schoonheid van outdoor wear en hoe je deze kan vertalen in streetwear. Een bijzondere collectie, die dan ook resulteerde in een nominatie voor Lichting 2016.

Foto: Team Peter Stigter

Een aantal studenten verdient een eervolle vermelding. Zo is er Artez alumni Alissa Nicolaï, die Cum Laude afstudeerde en volgend jaar deelneemt aan de Apolda European Design Award 2017 in Duitsland. Mede-student Boaz van Doornik showt in september zijn afstudeercollectie in Milaan tijdens de Mittelmoda Fashion Award 2016. De KABK-studente Sarah Lauwaert kon ook op veel lof rekenen voor haar collectie ‘I need to be protected’.

In de maand augustus focust FashionUnited op het thema werken in de mode. Voor alle Work in fashion reads, klik hier.

Bovenste beeld: Peter Stigter/HKU

afstudeershows
Alumni
Workinfashion