• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Burgemeester New York belooft modebranche 15 miljoen dollar

Burgemeester New York belooft modebranche 15 miljoen dollar

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De mode-industrie levert de stad New York 180.000 banen, 11 miljard dollar aan salarissen en 2 miljard dollar aan belastinggeld op. De gemeente wil daarom best investeren in modebedrijven die in New York zijn gevestigd. Burgemeester Bill de Blasio heeft gisteravond, bij de aftrap van de Made Fashion Week, toegezegd 15 miljoen dollar te steken in de sector.

De afgelopen jaren werd er al subsidie gegeven aan de modebranche in New York. Echter: toen ging het om 5 miljoen dollar. De Blasio verdriedubbelt dat bedrag. Het grootste deel van het geld dat de burgemeester in de mode-industrie wil pompen komt van het New York City Economic Development Corp. Aanvullende financiering komt van verschillende partners uit de industrie, schrijft WWD.com.

Opening Made Fashion Week NY: Burgemeester geeft subsidie

Het geld gaat onder andere naar beurzen en stages. Ook wordt de website Madeinnyfashion.nyc gelanceerd, een platform dat lokale ondernemers en fabrikanten moet promoten. Verder zal er een prijs in het leven worden geroepen. Het gaat om een awardprogramma dat Made in New York ontwerpers zal belonen. De prijs zal eind 2015 of begin 2016 voor het eerst worden uitgereikt.

Mazdack Rassi, medeoprichter van Made Fashion Week, zegt tegen WWD.com dat hij enthousiast is over de plannen van De Blasio. "De award show is echt geweldig." Volgens Rassi was De Blasio de eerste burgemeester die naar Made Fashion Week toog, sinds de oprichting van de modeweek zes jaar geleden.

Made Fashion Week bestaat sinds 2009, toen als een alternatieve modeweek onder de naam Mac & Milk. Het evenement werd opgezet tijdens de recessie, voor ontwerpers die het zich niet konden veroorloven om catwalkpresentaties te geven tijdens de reguliere modeweken. In tegenstelling tot Mercedes-Benz, vraagt Made geen geld aan ontwerpers die willen showen. Inmiddels geven 32 ontwerpers regelmatig presentaties op Made Fashion Week. Afgelopen september bijvoorbeeld: Jeremy Scott, Peter Som en Tim Coppens.

New York Fashion Week krijgt award show

"Ik weet dat we deze industrie vooruit kunnen helpen. En deze industrie kan New York City vooruit helpen," aldus De Blasio. De burgemeester meent dat New York de modehoofdstad van de wereld kan worden, schrijft FashionUniteds correspondent uit New York op FashionUnited.com.

Steven Kolb, CEO van de CFDA (Council of Fashion Designers of America): "Ik geloof dat burgemeester De Blasio en zijn regering het belang van de modebranche zien. Ik wist dat de burgemeester investeringen zou aankondigingen vanavond, ik wist dat het zou gaan om initiatieven rondom Made in New York. Maar ik wist het fijne er niet van, dus het is goed om te horen wat de plannen zijn."

Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam wil ook subsidie

De organisatie van de Amsterdamse modeweek ziet een investering van de overheid ook wel zit. De Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam (MBFWA) vroeg de gemeente Amsterdam om een subsidie van 75.000 euro, maar krijgt 0 euro. Volgens de gemeente omdat de fashionweek niet voldeed aan de criteria waar de subsidie voor bedoeld was. MBFWA overweegt om naar een andere stad te verhuizen.

madefashion week
Mercedes benz fashion week new york
New York Fashion Week
NYFW
subsidie