• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Geen subsidie voor Amsterdam Fashion Week

Geen subsidie voor Amsterdam Fashion Week

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam vroeg de gemeente Amsterdam om een subsidie van 75.000 euro, maar krijgt 0 euro. Een woordvoerder van wethouder Kajsa Ollongren laat weten dat de subsidie slechts kan worden verkregen als een evenement aan bepaalde criteria voldoet. En de Amsterdamse modeweek voldoet daar niet aan.

De subsidie uit het evenementenfonds is bedoeld voor de ondersteuning van evenementen die toegankelijk zijn voor een breed publiek en die een landelijke of internationale uitstraling hebben. Maar de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam vroeg de subsidie niet alleen voor het onderdeel voor consumenten - met de naam Downtown - maar ook voor het hele evenement.

Bovendien is een belangrijke voorwaarde voor de subsidie dat de gemeentelijke steun maximaal 50 procent van de totale begroting moet bedragen. Een evenement moet dus zelf voldoende inkomsten hebben en een begroting hebben die op orde is. "De subsidie is bedoeld als aanvulling op de andere inkomsten. Bij de fashion week zou dat niet het geval zijn," licht woordvoerder Sebastiaan Meijer toe. "Fashion week red de financiering niet met alleen kaartverkoop en sponsoring, dan gaat de gemeente daar ook niet in investeren."

MBFWA is teleurgesteld

Bart Maussen, eigenaar van de Amsterdam Fashion Week zegt tegen stadszender AT5 dat het niet verlenen van de subsidie rauw op zijn dak is gevallen. Bart Maussen: "Wij krijgen geen enkele vorm van ondersteuning dus we moeten gaan nadenken over wat nu te doen. Iedereen is nog aan het bijkomen van de overigens uiterst succesvolle editie van vorige week." Eerder zei hij al dat het evenement overweegt om te vertrekken uit Amsterdam.

Rob Zomer, directeur van de modeweek, zei eerder deze maand tegen FashionUnited.nl dat het evenement nog geen concrete plannen heeft om te vertrekken. "Deze maand vindt sowieso niet de laatste editie plaats, want we hebben contracten met de locatie, de horeca, sponsoren, et cetera. Maar we kijken wel om ons heen."

Wel subsidie voor Amsterdam Denim Days

In totaal had het college van B&W 2,8 miljoen euro aan subsidies voor evenementen in Amsterdam in 2015, te verdelen. Sail kreeg het meeste geld: 1,55 miljoen euro. Ook evenementen als de Gay Pride, Amsterdam Dance Event en de Sinterklaasintocht hebben een financiële bijdrage toegezegd gekregen. Ook is er een mode-evenement dat wel geld krijgt: de Amsterdam Denim Days.

Foto: Peter Stigter

AFW
Amsterdam FashionWeek
MBFWA
Mercedes-Benz Amsterdam FashionWeek
subsidie