• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Convenant Duurzaam Textiel getekend door meer dan 60 bedrijven

Convenant Duurzaam Textiel getekend door meer dan 60 bedrijven

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Meer dan 60 kledingbedrijven hebben het convenant Duurzaam Textiel getekend, samen met minister Ploumen en organisaties Unicef en Solidaridad. Daarmee beloven de bedrijven binnen vijf jaar alleen nog maar duurzame en eerlijke kleding te verkopen.

De bedrijven hebben afspraken gemaakt over het verbeteren van arbeidsomstandigheden en hoe milieu en klimaat minder geschaad worden tijdens de productie. Ondergetekenden moeten zelf de problemen in kaart brengen, rapporteren en een actieplan opstellen. Wie zich daar niet aan houdt, wordt weer van de lijst geschrapt, waarna het ook bekend wordt gemaakt. Consumenten kunnen via de lijst inzien welke bedrijven wel of niet volgens het nieuwe convenant werkt.

In het convenant worden de volgende thema’s aangepakt: discriminatie en gender, kinderarbeid, gedwongen arbeid, vrijheid van vakvereniging, leefbaar loon, veiligheid en gezondheid werkplek, grondstoffen, watervervuiling en gebruik chemicaliën/water en energie en dierenwelzijn.

De brancheorganisaties VGT, Modint en Inretail, de vakbonden, de Rijksoverheid en vijf maatschappelijke organisaties ondertekenden al eerder het convenant. Op deze manier wil de kledingsector de strijd aangaan met slechte werkomstandigheden, hongerlonen, kinderarbeid en gedwongen arbeid.

De modebedrijven die een handtekening hebben gezet zijn onder meer Wehkamp, Zeeman, Hema, Coolcat, MS Mode, America Today, Miss Etam, Steps, WE Fashion, O’Neill, De Bijenkorf , Sting , Costes, G-Star, Claudia Sträter, Expresso, Vanilia, Summum Women, Manderley, Okimono, Essenza, Lampe Technical Textiles, Schijvens Corporate Fashion, Jolo, BizNiz Confectie, Havep, Groenendijk en Varova Fashion.

Beeld: wikimedia

Textielconvenant