• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • De 10 leukste banen in de mode

De 10 leukste banen in de mode

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De mode-industrie is enorm en afgezien van de kansen voor ontwerpers, modellen en kopers, biedt het veel meer plaatsen voor expertise die wellicht niet zo veel in de schijnwerpers staan, maar zeker creativiteit en vaardigheid vereisen. Na onze lijst van de vreemdste banen in de mode vorig jaar, volgen nu de tien leukste banen in de mode.

10. Personal shopper

We denken dat niet het alleen het uitgeven van andermans geld tijdens het winkelen, maar ook betaald krijgen om dit te doen, de ultieme droombaan is. Maar natuurlijk is het niet zo makkelijk als dat het klinkt. Een personal shopper moet aangenaam zijn, een goed oog hebben en op de hoogte zijn van de nieuwste trend en stijlen. En moet binnen het budget van het betreffende individu, bedrijf of afdeling waarvoor ze werkt, kunnen blijven.

9. Trendwatcher

Een beetje in dezelfde richting, want trendwatchers krijgen betaald om erop uit te gaan - of het nu gaat om catwalks of op straat - om modetrends te spotten die het komende seizoen waarschijnlijk gaan beïnvloeden. De truc is om niet trends uit te kiezen die men persoonlijk graag zou zien, maar die commercieel blijvend en voor de lange termijn zijn. Trendwatchers moeten ook weten hoe mensen denken en winkelen.

8. Online stylist

Heb je je ooit afgevraagd waarom producten op de website van een bedrijf er zo perfect uitzien en de achtergrond zo goed is gestyled? Dat is wat een online stylist doet - hij of zij conceptualiseert hoe producten op een e-commerce site worden getoond en hoe ze in de omgeving moeten worden geplaatst. In toenemende mate moeten ze ook gegevens over wat online gekocht wordt, verzamelen en chatten met klanten. Kennis van fotografie, computers en styling is een must.

7. Catwalk technicus

Lichten, camera, actie - deze drie ingrediënten zijn cruciaal voor een catwalk show, net zoals op een filmset. Maar heb je je ooit afgevraagd wie ervoor zorgt dat alles soepel verloopt? De catwalk technicus die alles weet over scènes, geluiden, verlichting en muziek. Hij of zij moet vertrouwd zijn met de technische uitrusting en de studio of showruimte. Kennis van geluidstechnieken, ervaring en flexibele uren zijn een must bij dit cruciale werk.

6. Stijl scenograaf

In nauwe samenwerking met de catwalk technicus, is de stijl scenograaf de professional die ervoor zorgt dat de droom van een ontwerper of merk uitkomt op de catwalk. Misschien willen ze een gigantische doolhof, een winter wonderland of een plaats delict? Geen probleem, de stijl scenograaf voorziet het, controleert de technische eisen en laat het gebeuren. Zeer cruciaal voor de baan zijn een open geest, zelfs voor het meest buitensporige idee, creativiteit, diplomatie en technische kennis.

5. Modejournalist

Hoe is het om op de voorgrond van wat cool is en wat niet te staan? In mode en alles wat te maken heeft met de modewereld. Een modejournalist - print of online - kan zijn eigen redactionele artikelen schrijven of andere bewerken en samenstellen en ervoor zorgen dat alles in elkaar past voor een bepaald onderwerp of thema.

4. Een pas-model

Een pas-model moet kleding proberen om aan ontwerpers, merken of retailers te laten zien hoe hun kleding eruit ziet op verschillende lichaamsvormen en -typen. Het model geeft ook feedback over of de kleding praktisch is voor echte mensen. Natuurlijk moet een pas-model comfortabel zijn met het passen van kledingstukken, veel verschillende, dag in, dag uit. Hij of zij moet ook een eerlijke mening kunnen geven over hoe elk kledingstuk al dan niet past.

3. Mode forecaster

Hoewel vergelijkbaar met een trendwatcher, moet een mode forecaster hier niet mee worden verward. Een mode forecaster zal kleuren, materialen, texturen, stoffen, prints en graphics voorspellen voor alles van kleding en accessoires tot schoenen. In plaats van het spotten van trends op de catwalk of op straat, zal hij of zijn de uitgebreide kennis van de mode-industrie gebruiken, evenals onderzoek en voorgaande trends als referentie voor het voorspellen van toekomstige trends. Een grote interesse in mode, een goed geheugen en het vermogen om snel verbindingen te maken zijn een must.

2. Mode colorist

Heb je je ooit afgevraagd wat het verschil is tussen chocolade, cacao bruin en kastanje? Nou, een mode colorist zou het je kunnen vertellen. Behalve het bepalen en differentiëren van de verschillende tinten van een bepaalde kleur, wordt van hen verwacht dat ze ook met nieuwe komen. Ze zijn experts van alle kleuren en hebben een goed oog, vertrouwen en creativiteit nodig.

1. Duurzaamheidsexpert

Met de woorden duurzaamheid, verantwoordelijkheid en de circulaire economie die het decennium domineren, is een duurzaamheidsexpert op de catwalk verantwoordelijk voor het zo milieuvriendelijk en weinig verspillend mogelijk maken van een catwalk show en de producten die er worden getoond. Maar er is ook een zakelijke duurzaamheidsexpert die modebedrijven, labels en ontwerpers adviseert over duurzaamheid, milieuvriendelijke producten en praktijken en die ervoor zorgt dat de volgende generaties trots hun inspanningen kunnen tonen. Hij of zij moet op het laatste moment up-to-date zijn op het gebied van wetenschap, ontwikkelingen, kleding en textiel.

Vertaald en bewerkt door Tessa Guntlisbergen

In de maand augustus focust FashionUnited op het thema werken in de mode. Voor alle Work in fashion reads, klik hier.

Credit illustraties: Studio Iva (IGM: studio_iva)

leukste banen
Top 10
Workinfashion