• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Duurzame textiel innovaties: Piñatex, het veganistische alternatief voor leer

Duurzame textiel innovaties: Piñatex, het veganistische alternatief voor leer

Door Alicia Carrasco Rozas

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Nieuwe materialen, processen en technieken: ze zijn vaak het resultaat van een succesvolle versmelting van mode en technologie én het helpt de mode industrie nieuwe stappen te zetten naar een duurzamere toekomst. Technologische ontwikkelingen in de mode en textielindustrie zijn ongetwijfeld een van de belangrijke factoren die echte verandering teweeg brengen op het gebied van duurzaamheid. Daarom neemt FashionUnited nu de tijd om nieuwe materialen en innovatieve technieken onder de loep te nemen in deze serie.

Nadat we meer hebben geleerd over stoffen gemaakt met koffiedik en lotus vezels, focust FashionUnited zich dit keer op een veganistisch alternatief voor leer dat is gemaakt van ananas bladeren. Het klinkt wellicht ondenkbaar, maar Ananas Anam heeft een natuurlijke stof ontwikkeld met ananas bladeren, genaamd Piñatex, dat veel weg heeft van leer. Dit duurzame alternatief is ontwikkeld door Dr. Carmen Hijosa nadat ze jaren in de leerindustrie had gewerkt en zag wat de ethische invloed leer had eveneens als het effect dat het had op het milieu.

“De inspiratie om de vezels te gebruiken die uit ananas bladeren komt, kwam gedeeltelijk door het gebruik van dit materiaal in traditionele stoffen,” zegt Hijosa. Er zijn vele jaren van onderzoek en ontwikkeling aan vooraf gegaan om tot dit uiteindelijke resultaat te komen dat ook commercieel bruikbaar is, voegt ze toe. Hijosa, die een directe getuige was van de gevolgen van het verfproces van leer op het milieu, was geïnspireerd om Piñatex te ontwikkelen, omdat ze talloze voordelen zag van de duurzame stof voor agrarische gemeenschappen.

Piñatex: een duurzaam en veganistisch alternatief voor leer

Het resultaat van jaren werk was de ontwikkeling van een nieuw soort natuurlijk materiaal, dat honderd procent vegan en duurzaam is, omdat het is gemaakt van vezels uit ananas bladeren, een bijproduct van de productie van ananas in de Filipijnen. “De vezels worden uit de bladeren gehaald tijdens een proces dat decortication heet, wat gedaan wordt op de plantage door de boeren,” legt ze uit in een statement.

“De vezels ondergaan vervolgens een industrieel proces waar ze een niet-geweven stof worden, die de basis vormt van Piñatex. De laatste stap vindt plaats in een Spaans bedrijf, waar het unieke afwerkingsproces gedaan wordt voordat het verscheept wordt naar alle uithoeken van de wereld.” Het bijproduct van de productie van Piñatex is biomassa, die omgezet wordt naar biologische kunstmest of bio-gas dat weer wordt gebruikt door boeren. Hierdoor is de cirkel van de productie rond.

Anders dan tijdens het productieproces van traditioneel leer, wordt er tijdens het maakproces van Piñatex geen giftige chemicaliën en zware metalen gebruikt die gevaarlijk zijn voor het milieu en mens. Daarnaast gebruikt het geen dierlijke producten en maakt het gebruik van een afvalproduct van een bestaande industrie, waardoor het een duurzamere optie is dan leer. Over Piñatex wordt gezegd dat het materiaal sterk is maar ook veelzijdig, ademend, zacht en flexibel. Het materiaal kan ook makkelijk bedrukt, gestikt en gesneden worden waardoor het geschikt is voor een groot aantal van producten in de mode.

Piñatex heeft al meerdere prijzen gewonnen de afgelopen jaren dankzij de unieke eigenschappen van de stof. Het was de eerste grondstof die de Innovation Award won in 2015 en de Grand Designs Green Hero in 2016. Het merk werd in 2015 ook door Peta bestempeld als cruelty free. De mode industrie heeft positief gereageerd op Piñatex en al veel verschillende merken hebben het materiaal gebruikt, variërend van schoenenmerken tot merken met mode accessoires, kleding en zelfs interieurbedrijven hebben de stof ontdekt.

Nu nieuws over het merk zich verspreidt, is Piñatex zich bewust van het feit dat de volgende grote stap is om de productieketen te ontwikkelen om op deze manier aan de vraag te voldoen, maar niet hun missie en waarden te verwaarlozen.

Beeld: Piñatex

Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra

ananas
ananasleer
DUURZAME TEXTIEL INNOVATIES
Pinatex