• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Gespot op de catwalk: de modekleuren voor lente/zomer 2018

Gespot op de catwalk: de modekleuren voor lente/zomer 2018

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |IN BEELD

 

Het nieuwe modeseizoen staat voor de deur. En dat betekent ook nieuwe modekleuren. Het Pantone Color Institute heeft een shortlist modekleuren opgesteld, gebaseerd op het kleurgebruik in collecties gepresenteerd tijdens Londen Fashion Week en New York Fashion Week. Volgens het instituut zijn de trendkleuren fun en speels en wordt vaker gekozen voor atypische lentetinten en originele combinaties. FashionUnited blikt terug op de modeweken en presenteert illustrerende catwalklooks. Tien trendkleuren in beeld: van Prince-paars tot knallend limegeel.

Eerst ziet u de kleurkaarten in volgorde Londen Fashion Week, daarna New York Fashion Week. Scroll verder naar beneden voor de catwalklooks

16-4132 Little Boy Blue

‘De verwachting van een helder blauwe hemel’, luidt de omschrijving van Pantone. “Little Boy Blue niet langer alleen voor kleine jongens,” aldus het kleureninstituut. Deze azuurblauwe tint spotten we in de collecties van onder andere Carven en Chanel. Little Boy Blue werd door Celine en Roksanda gebruikt in herfst/winter 2017 outfits. Ook Balenciaga voerde een leren jas met jaren 80 schouderpartij uit in de kleurtint, die op de model werd gestyled met Balenciaga's oranje broek-laarzen en een oversized shopper.

Foto’s: Carven en Chanel

13-0646 Meadowlark

Pantone heeft twee geeltinten uitgekozen als trendkleur voor lente/zomer 2018. De kleur Meadowlark is levendig en springt in het oog. Terug te zien bij Tibi en Balenciaga. Laatstgenoemde voerde niet alleen kledingstukken, maar ook de veelbesproken Crocs met plateauzool uit in de geeltint. ‘Klassiek’ geel werd ook gebruikt bij de collecties van Ports 1961, Chalayan, Paul Costelloe en Phillip Lim. Jil Sander en Versace gebruikten Meadowlark-geel ook al in hun najaarscollecties 2017/18.

Foto’s: Tibi en Balenciaga.

14-3207 Pink Lavender

Een zachte, romantische violet roze. Dries van Noten voert een klassieke trenchcoat uit in de kleurtint. Ook Versace koos voor de kleur. Valentino presenteerde in zijn herfst/winter 2017/18 collectie roze mantels en een hooggesloten avondjurk.

Foto’s: Dries van Noten en Versace

17-1563 Cherry Tomato

“Een stormachtig oranjerood die warmte en energie uitstraalt,” aldus Pantone. Victoria Beckham, Antonio Berardi, Christopher Kane en Paul Costelloe presenteerden de statement kleur Cherry Tomato in een jurk. In de honderdste show van Dries van Noten, waarbij hij zijn najaarscollectie 2017 onthulde, kwam een oversized pak in de kleur oranjerood terug op de catwalk. Ook Jil Sander en Max Mara waagden zich aan rode statement ensembles.

Foto’s: Victoria Beckham, Antonio Berardi, Christopher Kane en Paul Costelloe.

15-1520 Blooming Dahlia

Een perzikachtige tint die volgens Pantone ingetogen aantrekkingskracht heeft. Te zien in lente/zomer 2018 looks van Acne Studios en Fendi. In de herfst/winter 2017 collecties werd Blooming Dahlia voor outerwear gebruikt door Louis Vuitton en Miu Miu. Nina Ricci gebruikte de kleur van top tot teen in gelaagde looks.

Foto’s: Acne Studios en Fendi.

18-3838 Ultra Violet

Ultra Violet is door Pantone uitgeroepen tot kleur van het jaar 2018. “Een dramatische, uitdagende en bedachtzame kleur die originaliteit en vindingrijkheid symboliseert.” Het instituut voegt hieraan toe dat "paarstinten al lang symbool staan voor tegencultuur en non-conformisme." Pantone noemt popiconen Prince, David Bowie en Jimi Hendrix als voorbeelden van deze trend. Chloe, Andrew gn, Gucci, Mulberry en Calvin Klein, Acne Studios en Ellery gebruikten Ultra Violet voor herfst/winter 2017 creaties.

Fotocollage: FashionUnited. Credit foto’s: Gucci S/S2018: Courtesy of Gucci, by Dan Lecca / Marni A/W 2018: Catwalkpictures.

13-0550 Lime Punch

Lime Punch knalt van de kleurkaart af. Deze citrusgeel is niet alleen het de opvallendste van de twee geeltinten, maar van alle trendkleuren de meest uitgesproken. Lime Punch werd onder andere door Anya Hindmarch, Pringle of Scotland en Tom Ford gebruikt. De twee eerste gebruikten de kleur voor sportwear-geïnspireerde mode, Ford in een avondjurk.

Foto’s: Anya Hindmarch, Pringle of Scotland en Tom Ford.

18-1325 Spiced Apple & Chili Oil

Twee bruine kleuren. Spiced Apple is bruin met een rode ondertoon, Chili Oil laat zich beter omschrijven als een aardetint. Spice Apple zagen we bij Acne Studios,Olivier Theyskens en Roland Mouret. Givenchy voerde een leren jurk uit in Chili Oil.

Foto’s: Acne Studios, Givenchy en Olivier Theyskens.

16-5533 Arcadia

“Een hang naar retro, maar toch modern,” stelt Pantone. Arcadia is een coole, cleane groentint met blauwe ondertoon. Terug te zien in onder meer de lente/zomer 2018 collectie van Acne Studios.

Foto: Acne Studios

12-2103 Almost Mauve

Een lichte kleurtint met een vleugje rozepaars. Een illustrerende outfit van Tom Ford.

Foto: Tom Ford

 

18-4043 Palace Blue

“Een kleur die bruist van energie,” aldus Pantone. Een blauwtint die doet denken aan kobalt. De statement kleur werd ingezet door Fyodor Golan, Emilia Wickstead en Elie Saab.

Foto: Emilia Wickstead.

Kleurenkaarten modekleuren voor lente/zomer 2018, © Pantone.

Catwalkbeelden lente/zomer 2018 collecties © Catwalkpictures.com.

2018 kleuren
2018 kleurentrends
In Beeld
Kleur van het jaar
Kleurentrends
modekleur
Pantone
trendkleur
trendkleuren 2018