• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Grand Seigneur 2016 voor Iris van Herpen

Grand Seigneur 2016 voor Iris van Herpen

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Ontwerper Iris van Herpen heeft de Grand Seigneur 2016 ontvangen. De prestigieuze mode-onderscheiding werd uitgereikt door ondernemersorganisatie Modint. Van Herpen ontving de prijs tijdens een feestelijke ceremonie in De Duif in Amsterdam.

Van Herpen (1984) is een relatief jonge winnaar van de Grand Seigneur. Saillant toeval: zij is even oud als de mode-onderscheiding zelf. “De jury heeft het oeuvre van modeontwerper Iris van Herpen als zó belangrijk voor de vernieuwing van de mode beschouwd, dat zij het predicaat ‘Grand Seigneur’ glansrijk verdient,” zegt Han Becke, voorzitter van de jury en tevens voorzitter van Modint.

In het rapport wordt Van Herpen gecomplimenteerd met haar ‘bewonderenswaardige eigen wijze waarop zij haar wonderschone ontwerpen realiseert’. Ook spreekt de jury lovende woorden over ‘de combinatie tussen traditioneel ambacht en innovatieve techniek’. “Met haar tijdloze avant-garde geeft Iris van Herpen volgens de jury belangrijke impulsen aan de toekomst van de mode.”

“Terwijl het individu in onze wereld centraal staat, kleden de meeste mensen zich merkwaardig genoeg bijna uniform, net als alle anderen. Functie, comfort en prijs hebben de prioriteit boven individuele zelfexpressie. Toch krijgen juist nu steeds meer mensen de behoefte om zich van de massa te onderscheiden door een persoonlijke kledingkeuze. Alleen een ontwerper van de buitencategorie, een vrijdenker als Iris van Herpen, kan die interesse voor verrassende, esthetische, individuele mode aanwakkeren,” zei de jury over haar in het rapport.

Iris van Herpen wint Grand Seigneur 2016

Van Herpen richtte in 2007 haar eigen label op. Ze studeerde een jaar eerder af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunst en liep een stage bij Alexander McQueen in Londen. Haar eerste eigen collectie showde ze in 2007 tijdens de Amsterdamse modeweek. In 2011 sloot ze zich aan bij de Chambre Syndicale de la Couture in Parijs. In maart 2013 presenteerde Van Herpen haar eerste ready-to-wear collectie in Franse modestad. In 2016 keerde ze na enkele seizoenen afwezigheid terug tijdens de Parijse modeweek. Tijdens Paris Fashion Week presenteert zij haar haute couture collecties aan de internationale modepers en coutureklanten. Inmiddels lopen bekende sterren als Beyoncé, Scarlett Johansson, Björk en Tilda Swinton in haar ontwerpen.

De futuristische collecties van Iris van Herpen gooien hoge ogen in de modewereld. Haar inspiratie is allerminst doorsnee; geluidsgolven, architectonische perspectieven, het rijpingsproces van champagne, signalen van telecommunicatie, magnetische velden, neurologische fenomenen, bruggen van levende bomen in India en spetterend water. Het zijn collecties die ook bijzondere namen dragen, zoals Radiation en Synthesia. Associaties en fascinaties van de ontwerper vertalen zich naar bijzondere collecties, die nergens mee te vergelijken zijn. Haar ontwerpen doen denken aan sculpturen, vervaardigd uit smalle reepjes stof, snoeren of 3D-geprinte modules. Soms lijkt een ontwerp op een vleugel van een vlinder, een spinnenweb, of water dat uit elkaar spat. Voor haar collecties werkt Iris van Herpen samen met architect Philip Beesley, choreograaf Nanine Linning en sound designer Salvador Breed (tevens haar levenspartner, red.). Van Herpen wordt gerekend tot de meest baanbrekende ontwerpers in de modewereld.

Inmiddels heeft ze al vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Dutch Design Award (in 2009, 2010 en 2013), de Marie Claire Prix de la Mode (2013) en de ANDAM Fashion Award (2014). Vorig jaar kwamen daar het Modestipendium (2016) en de Witteveen+Bos prijs (2016) bij. Haar solotentoonstelling die in 2012 in het Groninger Museum te zien was, reist inmiddels door de Verenigde Staten.

Weer prestigieuze modeprijs voor Iris van Herpen

De Grand Seigneur wordt jaarlijks toegekend aan personen, instellingen of ondernemingen in Nederland die meerdere jaren achtereen middels hun professie, specialiteit, visie of product hebben bijgedragen aan het modebeeld en het modebewust maken van het publiek in ons land. Sinds 1984 is de modeprijs 28 keer uitgereikt, onder meer aan Jan Jansen, Lidewij Edelkoort, Viktor & Rolf, Jan Taminiau, G-Star, Marlies Dekkers en Fiona Hering. De jury bestaat uit Han Bekke, voorzitter, Frans Ankoné, Jan Berger, Louki Boin, John de Greef, Liesbeth in’t Hout en Mariette Hoitink.

Beeld: Ioulex, Peter Stigter, Iris van Herpen SS17/Catwalkpictures.com

Grand Seigneur
Iris van Herpen