• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Hoedjes Prinsjesdag: uithangbord voor politieke statements

Hoedjes Prinsjesdag: uithangbord voor politieke statements

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Tijdens Prinsjesdag wordt allang niet meer gekeken naar alleen de schoonheid van de outfits van kamerleden. De laatste jaren is de kleding meer en meer een uithangbord van politieke opvattingen. En die opvattingen komen ook steeds duidelijk naar voren.

Wat in 1977 bij oud-kamerlid Erica Terpstra begon als beleefdheid naar de Koningin toe, is in de jaren erna uitgegroeid tot een soort modeshow. Hoe mooier en aparter het hoedje, hoe beter. Maar wie er tegenwoordig geen boodschap aan koppelt, hoort er niet bij. De hoed moet laten zien waar je als Kamerlid voor staat.

Marianne Thieme pakt dit jaar groots uit

De nummer één als het gaat om statements maken is Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Vorig jaar liet ze haar liefde voor groene energie doorschemeren met een groene jurk met een patroon van geldbiljetten en dit haar pakt ze nog wat groter uit. Thieme draagt een door Rianne de Witte ontworpen jurk, met aan de voorkant het kruis van de Wet Milieugevaarlijke Stoffen. Hiermee geeft ze aan tegen TTIP, het geplande vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS, te zijn. Ze waarschuwt voor de gevaren die het akkoord met zich meebrengt voor het milieu en dierenwelzijn.

Prinsjesdag: laat zien waar je voor staat

Niet alleen Marianne Thieme wil door middel van haar outfit aandacht vragen voor maatschappelijke problemen, ook andere kamerleden laten op een creatieve manier hun opvattingen doorschemeren. Zo draagt GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren dit jaar een houten hoed, om aandacht te vragen voor de ontbossing en de gevolgen daarvan voor het klimaat. De hoed is ontworpen door Evelien Gentis-Smit en is gemaakt van verantwoord hout.

Carla Dik-Faber, Kamerlid van de ChristenUnie, brengt Prinsjesdag dit jaar door in een gerecyclede jurk van versleten conducteurskleding en de bekleding van oude treinbanken. Net als vorig jaar, toen ze een jurk droeg die gemaakt was van colaflessen, laat ze ook dit jaar weer zien dat haar partij voor het hergebruiken van afval staat. De jurk is ontworpen door Sabrina Wullur, die alleen met gerecyclede materialen werkt.

Verder draagt Jet Bussemaker, minister van onderwijs, wetenschap en cultuur, een hightech outfit. De jurk en hoed zijn ontworpen door Pauline van Dongen en studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven. Met haar kleding wil de minister aandacht vragen voor de potentie van de hightech en creatieve industrie. De jurk en hoed zijn gemaakt met computermodellen en de tas en schoenen zijn 3D-geprint.

Wie het dit jaar heel subtiel houdt, is Nine Kooiman, SP Tweede Kamerlid en woordvoerder van Justitie en Veiligheid. Zij draagt een klein hoedje dat ze ontving van de politie. Ze geeft daarmee aan dat ze de politie vanuit de Ridderzaal zal steunen.

Koningin Máxima weer in Jan Taminiau

Het is altijd één van de best bewaarde geheimen van Prinsjesdag: de jurk van de koningin. Vanmiddag, bij het instappen in de Gouden Koets, liet ze eindelijk zien wat ze draagt.

Dit jaar heeft koningin Máxima weer gekozen voor een ontwerp van Jan Taminiau. Hij maakte ook al de blauwe jurk die ze droeg tijdens haar inhuldiging als koningin. Het is een handbeschilderde zijden organza japon die is versierd met kralen. De makers hebben gebruikgemaakt van verschillende borduurtechnieken zoals handsteken, cannetille borduur en broderie d´art. De jurk is geïnspireerd op de Japanse Kamer in Paleis Huis ten Bosch. Dat meldt NOS.

De koningin draagt een haardecoratie met de bloemen die terugkomen in de jurk. Het is voor het eerst sinds 2006 dat Máxima zonder hoed verschijnt op Prinsjesdag. Op social media reageren mensen dan ook verrast. Het dragen van een hoed is op de derde dinsdag van september niet verplicht, maar wel een traditie.

Verder draagt de koningin het Ordelint en de Ster van het Grootkruis der Orde van de Nederlandse Leeuw.

HOEDJES
PRINSJESDAG