• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • In beeld: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweek

In beeld: Nederlandse modeontwerpers op de Parijse coutureweek

Door FashionUnited

bezig met laden...

Mode

Iris van Herpen en Viktor & Rolf stonden op de officiële agenda van de Haute Couture Fashion Week, maar meer Nederlandse ontwerpers presenteerden hun nieuwe collecties in de Franse hoofdstad tijdens de modeweek, te weten Ronald van der Kemp en Xuan Thu Nguyen. FashionUnited blikt terug met een beeldverslag van de couture.

RDVK van Ronald van der Kemp

Ronald van der Kemp presenteerde zijn vijfde collectie ‘Wardrobe #5’ in het eerste arrondissement in Parijs. Zoals we van de in Amsterdam gevestigde ontwerper gewend zijn, is de collectie extravagant en zien we jaren 80 hit items als ruches en pofmouwen terug.

Van der Kemp veroverde met zijn chique demi-couture van restmateriaal in 2015 in een klap de harten van internationale toonaangevende modebladen en sterren als Lady Gaga, Beyoncé en Kate Moss. In oktober werd Justin Bieber in de Amsterdamse Albert Heijn gespot in een patchwork-jeans van de RDVK. RDVK is te koop via Net-a-porter, Luis Via Roma, 3 pommes, Bergdorf Goodman en Sanahunt.

Foto’s: RDVK Wardrobe #5. Credit: Ronald van der Kemp.

Iris van Herpen

Opnieuw balanceert de ontwerpster op het snijvlak tussen kunst en mode. Iris van Herpen stelde haar 16-delige collectie ‘Between the lines’ voor, waarvan een aantal ontwerpen zorgt voor een optische illusie. Net in haar vorige couture collectie, genaamd Crystallization, lijkt een van de jurken opgebouwd uit waterdruppels.

Van Herpen studeerde in 2006 af aan ArtEZ in Arnhem en liep stage bij wijlen Alexander McQueen in Londen. Een jaar later startte ze een label onder haar eigen naam. Sindsdien ging het hard. In 2011 werd haar 3D-jurk door Time Magazine uitgeroepen tot één van de vijftig beste uitvindingen van het jaar. In datzelfde jaar trad ze als gastlid toe tot de Chambre Syndicale de la Haute Couture, het gezaghebbende Franse instituut dat ontwerpers kan benoemen tot haute couturier. In 2016 sleepte Van Herpen diverse prijzen in de wacht.

Foto: Iris van Herpen. Credit: Catwalkpictures.com

Xuan van Xuan Thu Nguyen

Na haar studie aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), verruilde de Nederlands-Vietnamese Xuan-Thu Nguyen Amsterdam voor Parijs. In Atelier Néérlandais aan Rue de Lille stelde de modeontwerpster haar de lente/zomer 2017 couturecollectie voor. Modellen in tule-jurken met ruches poseren tussen bloemen of een met bloemen beklede wand, iets wat we eerder zagen bij Dior. Regeninstallaties en projecties maakten ook deel uit van de presentatie. Het is niet voor het eerst dat Xuan voor een opvallende presentatie koos: vorig seizoen bevroor ze haar creaties in ijs.

De productie van Xuan vindt plaats in Nederland en Frankrijk, het ontwerpen gebeurt in de Franse modehoofdstad. In de populaire Parijse wijk Le Marais is een Xuan Paris boetiek.

Foto 1: Xuan. Credit: Catwalkpictures.com

Foto 2 en 3: Xuan. Credit: Xuan.

Viktor & Rolf

‘Boulevard of Broken Dreams, zo luidt de titel van Viktor & Rolf’s couture SS17 collectie. Zette het ontwerpduo vorig seizoen de schaar in eigen eerdere creaties, nu gebruikte Viktor & Rolf elementen uit vintage cocktail- en avondjurken uit verschillende decennia als basismateriaal.

De Nederlandse ontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren richtten in 1993 hun luxe modehuis Viktor & Rolf op, na hun studie aan Artez Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. De twee staan bekend om hun sculpturale haute couture, conceptuele collecties en onconventionele aanpak. Sinds 1998 presenteert Viktor & Rolf haute couture in Parijs. In 2015 nam het duo afscheid van de ready to wear-lijn om zich geheel te kunnen focussen op haute couture, de parfumlijn en andere producten.

Foto: Viktor & Rolf. Credit: Catwalkpictures.com

Haute Couture Fashion Week

De Haute Couture Fashion Week vond plaats in de laatste week van januari. Met handgemaakte producten in de hoogste prijsklasse, bestaat haute couture alleen in Parijs en wordt het gezien als het hoogtepunt van de mode.

Homepagefoto: RDVK Wardrobe #5. Credit: Ronald van der Kemp, en Catwalkpictures

Haute Couture
Iris vanHerpen
Paris Fashion Week
RONALD VAN DER KEMP
Viktor&Rolf
Xuan
Xuan Thu Nguyen
Scroll down to read more