• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Inditex reageert op rapport Somo

Inditex reageert op rapport Somo

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Volgens Inditex, het moederbedrijf van modeketen Zara, zijn de controles in de fabrieken in Brazilië wel flink opgeschroefd, nadat het bedrijf in 2011 werd beschuldigd van moderne slavernij. Dat zegt het bedrijf in een reactie aan FashionUnited.

In 2011 werd Zara beschuldigd van moderne slavernij in Brazilië. De modeketen beloofde beter te controleren bij toeleveranciers, om misstanden tegen te gaan. Maar Somo en Repórter Brasil schrijven in het rapport From moral responsibility to legal liability? dat de modeketen nog steeds te weinig inspecteert.

Inditex zegt zelf sinds 2012 2800 controles te hebben uitgevoerd in textielfabrieken in Brazilië.

"We willen er ook op attenderen dat de productie van Inditex slechts 15 procent van de productieketen van Brazilië vertegenwoordigt. Het is verrassend dat er geen andere merken worden genoemd in het rapport," schrijft het Spaanse modeconcern.

Verder laat het moederbedrijf van Zara weten nauw samen te werken met ngo's en overheidsinstanties om moderne slavernij tegen te gaan. Zo is Zara volgens Inditex de enige retailer die een label in de kleding naait in Brazilië, waarop exact staat waar het artikel geproduceerd is, inclusief de datum van de laatste audit. Fabricado no Brasil (gemaakt in Brazilië), is de naam van het project.

Arbeidsinspectie
arbeidsomstandigheden
Audit
Inditex
kinderarbeid
moderneslavernij
Productie
productieketen
repórterbrasil
slavernij
SOMO
Zara