• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Lidewij Edelkoort: 'Doe iets met de mouw'

Lidewij Edelkoort: 'Doe iets met de mouw'

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

"Er heerst chaos in de wereld en dat betekent dat het een chaos is in de mode, want mode weerspiegelt de tijd. Niemand weet meer wat te leveren noch wanneer. De lange, warme nazomer is een feit en ik begrijp werkelijk niet waarom modeleveranciers en retailers vasthouden aan hun vroege leveringen onder het motto 'hoe vroeger je levert, hoe meer je verkoopt'. Het klimaat is veranderd en als het eindelijk echt koud wordt, is er geen winterjas meer te krijgen. Het systeem is verouderd en aan verandering toe." Trend forecaster Lidewij Edelkoort neemt bij haar tweejaarlijkse trendpresentaties, waar ze haar trendboeken aan de man brengt, geen blad voor de mond. Ze benoemt pijnpunten in een branche die zoekende is en draagt radicale oplossingen aan. "Ik grap weleens dat we misschien beter een heel seizoen zouden kunnen overslaan."

De roep om verandering vertaalt zich in de inspiratieboeken van haar bedrijf Trend Union voor zomer 2018 naar een centraal thema van transformatie en transitie, Trans Union dus. Want ondanks de chaos in de wereld en haar diepe onvrede over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen, is de Nederlandse trend forecaster positief gestemd over de toekomst. "Het is een tijd waarin de aard en de vorm van het kledingstuk ingrijpend zal veranderen en dat is goed nieuws voor de branche, want dan gaat de klant eindelijk weer iets kopen."

De mode is in transitie

Het is altijd de vraag of trend forecasters alleen richting wijzen of dat zij door hun uitspraken die richting in feite bepalen. Lidewij Edelkoort benadrukt in haar presentaties waar zij het eerder bij het rechte eind heeft gehad, maar is dat een afspiegeling van bekwaamheid of van haar invloed op de modewereld? Zelf zegt zij: "Ik begijp nu eigenlijk pas waarom ik het aankomende seizoen (zomer 2017, red.) twee jaar geleden 'The Emancipation of everything' heb genoemd. Ik denk dat aan de huidige situatie, met al haar problemen, de veranderende man/vrouw verhouding ten grondslag ligt." En Edelkoorts voorspellingen ontstijgen de mode. Zo 'zag' zij het witte broekpak dat dit najaar door presidentskandidate Hillary Clinton werd gedragen al veel eerder op haar netvlies en ook de winst van kandidaat Donald Trump heeft zij voorspeld, "maar niemand wilde het geloven".

De vierhonderd Nederlandse mode- en interieurprofessionals zijn deze dinsdag echter naar theater de Meervaart in Amsterdam gekomen voor een blik op het volgende zomerseizoen. Zomer 2018 is, zegt de trend forecaster, het begin van een nieuwe tijd en nieuwe vormen in kleding. Vooral de mouw is belangrijk. "U zult iets moeten doen met de mouw," roept zij haar publiek op. "Misschien kunt u wel losse mouwen gaan verkopen," oppert ze.

De herwaardering van het kledingstuk betekent volgens Edelkoort ook dat modebedrijven nu stappen moeten zetten en hun creatieve afdelingen reorganiseren. "U heeft weer designers nodig die kunnen ontwerpen en de inspiratie uit zichzelf halen. Geen stylisten dus, die gaan shoppen en een broek meenemen, die uit elkaar halen en zeggen: 'laten we ook zoiets gaan doen'. En als u toch bezig bent zoek dan meteen een goede patroontekenaar die daadwerkelijk het vak verstaat om nieuwe design ideeën te vertalen naar een driedimensionaal patroon."

Voor zomer 2018 geeft Edelkoort achttien thema's waarin zij voortborduurt op de centrale boodschap en roept om verandering. In een notendop gaat het over volume waarmee het perfect geworden -maakbare- lichaam in een nieuwe vorm wordt gegoten; over kruisbestuiving tussen verschillende disciplines en stijlen - bij Edelkoort krijgt workwear bijvoorbeeld een romantische noot met strikken en rushes; over nieuwe materialen zoals papieren garens en hergebruik van afval en stoffen omgevormd tot nieuwe constructies. Het is een rijk uitgewerkt modebeeld met intense kleuren, details, kralenborduursels en biezen.

Aan het einde van de middag steekt een vrouw in de zaal haar hand op met een vraag: "Welk advies heeft u voor stylisten die nu nog werkzaam zijn op de designafdeling van een modebedrijf?" "Ga terug naar school, ga bijleren," is het antwoord. Blijf ontwikkelen en veranderen, blijf transformeren kortom.

Collectiefoto: Anne Fontaine website
Portret Lidewij Edelkoort: Thirza Schaap via Appletizer

Lidewij Edelkoort