• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mannenmodeontwerper Christoph Rumpf winnaar Grand Prix van Hyères

Mannenmodeontwerper Christoph Rumpf winnaar Grand Prix van Hyères

Door Guest Contributor

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Hyères - Op het terrein van de modernistische villa Noailles in de heuvels boven de stad Hyères in Zuid-Frankrijk, vond de 34e editie van het Internationale festival voor Mode, Fotografie en Modeaccessoires plaats. Al meer dan dertig jaar is het festival een creatief centrum en een plek waar opkomende talenten op het gebied van mode, fotografie en design worden gekoesterd en gesteund. Het Hyères festival bood een enerverend breed programma waaronder een presentatie van het werk van de tien concurrerende fotografen en modeaccessoire-ontwerpers op de begane grond en eerste verdieping van Villa Noailles. Ook was er de modeshow in de Hangar de La Mouture, in het bijzondere natuurgebied net buiten Hyères waar tien modeontwerpers hun collecties presenteerden, evenals talloze tentoonstellingen, creatieve workshops en showrooms, concerten, films en boeksigneersessies.

Dit jaar werd het festival geleid door Pascale Mussard, telg van de familie Hermès. Mussard is de stichter en voormalig directeur van ‘petit h’, de duurzame geüpcyclede kledinglijn van Hermès, en voormalig co-artistiek directeur bij Hermès.

Natacha Ramsay-Levi, creatief directeur van het Franse modehuis Chloé, was voorzitter van de modejury. Andere juryleden waren moderedacteur Camille Bidault Waddington, moderedacteur van The Financial Times Jo Ellison, fotomodel en modeontwerper Liya Kebede, hoofdredacteur van System magazine Alexia Niedzielski, en Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh, de winnaars van de Grand Prix van Hyères in 2018, om maar een paar te noemen. De laatste twee zijn sinds kort artistiek directeurs bij Nina Ricci.

Christoph Rumpf is de winnaar van de Hyères-modeprijs van 2019

De Première Vision Grand Prix van de jury ging naar Oostenrijkse ontwerper Christoph Rumpf voor zijn herencollectie met gedeconstrueerde kledingstukken. Verschillende looks werden gemaakt van restvoorraad, of stoffen van de vlooienmarkt die de ontwerper transformeerde. Zo was er een pak bestaande uit een jasje en bijpassende pantalon gemaakt van geüpcyclede tapijten en een halsketting gemaakt van een kroonluchter. De andere looks ontstonden met hulp van Sfate & Combier en Puntoseta.

De Oostenrijker nam een beurs van 20.000 euro, die werd verstrekt door Première Vision Paris en goed is voor ontwikkelingssteun van Métiers d’art van Chanel, mee naar huis. Daarnaast kreeg hij van Petit Bateau een prijs van 10.000 euro en de kans om één of meer producten voor het modemerk te ontwikkelen, die door het label zullen worden geproduceerd en verkocht. Daarnaast krijgt Rumpf de kans om het hoofdkantoor en de bedrijfsarchieven van Swarovski in Oostenrijk te bezoeken en zijn collectie te presenteren tijdens de Mercedes-Benz modeshow in Berlijn. De juryleden waren zo onder de indruk van de collectie en upcycling-benadering van Rumpf, dat ze besloten hem de ’Exception Donation’ toe te kennen, waardoor hij de kans krijgt in China te presenteren en in het land te werken.

En de winnaars van de 34e Hyères Festival zijn…

De aanwezigheid van Ramsay-Levi op het festival gaf de Chloé prijs extra jeu. De prijs, goed voor 20.000 euro, werd uitgereikt aan Tina Schwizgebel-Wang uit Zwitserland.

Er werd nog nieuwe prijs aan de indrukwekkende lijst van prijzen en awards toegevoegd. Chanel die al jarenlang partner en supporter van het festival is, schonk de nieuwe Prix des Metiérs d’art. Deze prijs is in het leven geroepen om de beste samenwerking tussen de 10 finalisten en 10 creatieve ateliers van Chanel te belonen. De Ierse ontwerper Róisin Pierce kwam als winnaar uit de bus. Pierce werkte met Maison Michelle van Chanel om hoeden te maken voor haar damescollectie genaamd “Mná I Bhlàth” (Iers voor “Vrouwen in bloei”). Met het toegekende bedrag kan zij een nieuw project met Maison Michelle uit te voeren, dat volgend jaar zal worden gepresenteerd.
De collectie van Pierce werd ook geëerd met de publieksprijs van de stad Hyères.

Het Japanse trio Tetsuya Doi, Yota Anazawa & Manami Toda ontving een eervolle vermelding van de jury voor hun humoristische damescollectie POLOMANI (een ironisch eerbetoon aan Polo Ralph Lauren + Armani) met transformeerbare kledingstukken zoals een tas die kan worden veranderd in een enorme hoed, een dubbele broek (twee aan elkaar genaaide broeken) die op twee manieren kan worden gedragen, of een jurk gemaakt van poloshirts.

Milla Lintilä won de Galeries Lafayette prijs: de Finse ontwerper wordt door het merk uitgenodigd om een basiscollectie die bij haar visie past te ontwikkelen, en die in de winkel en online zal worden verkocht.

De modeaccessoires wedstrijd is een relatief nieuw onderdeel van het festival dat twee jaar geleden in het leven werd geroepen. Sieradenontwerper Charlotte Chesnais was dit jaar voorzitter van deze jury. De Spaanse ontwerper Noelia Morales ontving de Swarovski Fashion Accessories Grand Prix voor modeaccessoires voor haar collectie ondergoed genaamd “Anna Bonny, The Mastectomy Patch”. Morales ontving een beurs van 15.000 euro, toegang tot het hoofdkantoor en de bedrijfsarchieven van Swarovski en de kans om een project met Métiers d’art van Chanel te ontwikkelen voor een waarde tot 20.000 euro.

De publieksprijs voor modeaccessoires werd uitgereikt aan Sarah Levy uit België voor haar collectie “Creatures of Habit”, een accessoirescollectie gebaseerd op moderne gewoontes .

Het Franse duo Dorian Cayol & Quentin Barralon ontving voor hun schoenencollectie “Ò-pan 6” een eervolle vermelding van de jury.

Het werk van de mode en accessoires winnaars wordt in september gepresenteerd op de vakbeurzen Paris Sur Mode en Première Classe Tuileries.

De Britse modefotograaf Craig McDean was de voorzitter van de fotografiejury die bestond uit onder anderen Marc Ascoli, creatief directeur van Another magazine, model Guinevere Van Seenus, journalist Paris Lees, en Eva O’Leary, winnaar van de grote fotografieprijs van Hyères in 2018.

De winnaar van de Grand Prix van de Fotografie is Alice Mann uit Zuid-Afrika, die uit handen van Chanel 20.000 euro kreeg. Mann’s fotoserie “Drummies” is gewijd aan de vrouwelijke majoretteteams in Zuid-Afrika die afkomstig zijn uit de meest gemarginaliseerde gemeenschappen in het land. Naast de Grand Prix, besloten Wallpaper* fotografiedirecteur Holly Hay en modedirecteur Isabelle Kountoure, dat Mann een groot modeartikel mag maken voor het januarinummer van het magazine gewijd aan de New Generation.

De Franse fotograaf Hubert Crabières nam de Amerikaanse Vintagefotografieprijs in ontvangst, ter waarde van 15.000 euro, inclusief 5000 euro voor persoonlijk gebruik.

De Stillevenprijs ter waarde van 5000 euro ging naar de Finse fotograaf Hilla Kurki.

Het Franse fotografenduo Elsa & Johanna kreeg van de stad Hyères de publieksprijs overhandigd.

Dit artikel is geschreven door Veronika Dorosheva

Foto’s: Christophe Rumpf via Catwalkpictures.com (Etienne Tordoir)

christophe rumpf
Festival Hyères
Hyères
Hyeres Festival
Hyères International Festival of Fashion and Photography
Sarah Levy