• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Nederlands merk Botter wint 2018 Hyères prijs

Nederlands merk Botter wint 2018 Hyères prijs

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Ontwerpers Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh, het duo achter het merk Botter, hebben gisteren de Première Vision Grand Prize in ontvangst mogen nemen tijdens het 33e Hyères International Festival of Fashion and Photography, zo meldt Frans nieuwsbureau AFP.

Van de tien finalisten en meer dan 300 aanmeldingen, ging het duo uiteindelijk met de hoofdprijs van 15.000 euro naar huis. Daarnaast krijgt het duo toegang tot gespecialiseerde ateliers van een dochtermaatschappij van Chanel, ontvangt een prijs van 10.000 euro van Petit Bateau en mogen ze met het merk een capsule collectie ontwerpen. De jury, geleid door ontwerper Haider Ackermann, prees de collectie ‘Fish or Fight’ waarmee Rushemy vorig jaar de Antwerpse Modeacademie afsloot. Botter snijdt in de collecties hedendaagse thema’s aan zoals bijvoorbeeld milieuverontreiniging, wat ook terug te zien was in de prijswinnende collectie. In ‘Fish or Fight’ zijn visnetten te zien, maar plastic opblaasfiguren waarmee het duo de aandacht wil vragen voor het feit dat grote bedrijven het milieu belasten en het voor lokale vissers steeds moeilijker wordt.

“Ze zijn de makers van een spectaculaire collectie die de effecten van consumptie op de aarde laat zien,” aldus directeur van het festival Jean-Pierre Blanc. “De collectie is een reflectie van de focus van de 33e editie van het festival die een verantwoordelijke, enthousiaste, sterke en positieve jeugd in de spotlight zet. De collectie geeft een les in geluk met een vorm van poëzie,” aldus Blanc tegen AFP.

Klik door de slideshow om meer ontwerpen te bekijken.

Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh winnen 2018 Hyères-modeprijs

Het Hyères festival is een platform dat jonge talenten in de mode en fotografie ondersteunt. Eerdere winnaars van de Grand Prize zijn onder andere Anthony Vaccarello en Viktor & Rolf.

Lisi Herrebrugh studeerde af aan het Amsterdam Fashion Institute en Rushemy Botter studeerde af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. De ‘Fish or Fight’-collectie, vorig jaar op Amsterdam Fashion Week getoond, werd enthousiast ontvangen door vakmedia. Met de collectie sleepte Botter meerdere prijzen in de wacht. Rushemy ging naar huis met de Ann Demeulenmeester Award, Flanders DC Award, Dries van Noten Award, Belmodo Award, Knack Weekend Award en ‘Most Promising Graduate’ tijdens de Belgian Fashion Awards.

Het duo is momenteel ook in de race voor de LVMH Prize 2018: Botter is een van de acht finalisten. De winnaar van de LVMH Prize 2018 krijgt 300.000 euro en een mentorprogramma van een jaar. Gedurende het jaar wordt de winnaar begeleid door LVMH om het merk verder te ontwikkelen. Op 6 juni wordt de winnaar van dit jaar bekend gemaakt.

Herrebrugh en Botter hebben hun atelier in Antwerpen.

Beeld: Rushemy Botter & Lisi Herrebrugh Hyeres 2018 © Catwalkpictures.com

Botter portretfoto. Credit: The Woolmark Company x Festival Hyeres.

Beelden slideshow: Ester Manas, Regina Weber, Vanessa Schindler, Sarah Bruylant, Chloe Anna Isoniemi © Etienne Tordoir / CatwalkPictures

Botter
Hyères International Festival of Fashion and Photography
Lisi Herrebrugh
MULTIMEDIA
Rushemy Botter