• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Belgische modeawards uitgereikt; Nederlandse Rushemy Botter ook in de prijzen

Belgische modeawards uitgereikt; Nederlandse Rushemy Botter ook in de prijzen

Door Katrien Huysentruyt

bezig met laden...

Scroll down to read more
Cultuur

Op 16 november werden voor het eerst de Belgian Fashion Awards uitgereikt in het kader van Fashion Talks, een modeconferentie georganiseerd door Flanders DC. Resultaat: 7 terechte maar niet onverwachte winnaars...

De jaarlijkse conferentie geeft het reilen en zeilen weer van de mode-industrie vandaag en werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de eerste Belgian Fashion Awards. Er werden prijzen uitgedeeld in zeven verschillende categorieën.

Rushemy Botter

De ‘Most promising graduate’ beloont een net afgestudeerde (juni 2017) aan een Belgische modeschool. Nederlander Rushemy Botter kaapte voor z’n afstudeercollectie aan de Antwerpse Modeacademie ineens vijf awards weg. Naast de Ann Demeulemeester Award, de Flanders DC Award, de Dries van Noten Award, de Belmodo Award en Knack Weekend Award, mag hij nu ook deze zesde prijs mee naar huis nemen. Onder de naam ‘Fish or fight’ zette hij in juni een kleurrijke mannencollectie neer die verwijst naar z’n Antilliaanse roots en waarbij wat activisme niet werd geschuwd.

Komono

Voor de categorie ‘Entrepreneur of the year’ werd naar een zelfstandige uit de Belgische modesector gezocht die een grote meerwaarde biedt aan de branche. Dat werd het duo Raf Maes en Anton Janssens van Komono. Het hippe (zonne)brillen en horlogemerk timmert al sinds 2009 met succes aan een internationale carrière. Dit jaar openden ze hun eerste flagships in Antwerpen en Brussel. Ze liggen bij de topretailers in Europa en de komende jaren willen ze wereldwijd eigen winkels openen - in Londen, Parijs, Berlijn, Tokyo, Milaan, Amsterdam... Maes trok daarvoor reeds naar de Verenigde Staten en het was Janssens die de lauwerkrans ontving.

Inge Grognard

‘Professional of the year’ beloont een professional (geen ontwerper) uit de mode-industrie die het voorbije jaar furore heeft gemaakt. Make-upartieste Inge Grognard begon aan haar carrière samen met de zes van Antwerpen, vandaag ontwikkelt ze beautylooks – vaak bevreemdend, nooit afgelikt - voor de belangrijkste fashion shows. Ze dook eind september op in de jaarlijkse top 500 van modewebsite The Business of Fashion met mensen die de modewereld vormgeven.

Marie Jo

Marie Jo sleepte de titel ‘Fashion brand of the year’ in de wacht. Het lingerielabel van de Van de Velde groep werd via een publieke stemming uit 24 labels (door de jury geselecteerd) gekozen. Sinds 1981 brengt Marie Jo verfijnde, luxueuze lingerie die door de Belgische vrouw erg gesmaakt wordt. De jarenlange ervaring en knowhow in pasvorm en snit loont, en wordt nu bekroond met deze publieksprijs.

Meer dan 25.000 consumenten brachten hun stem uit.

Façon Jacmin

'Emerging talent of the year’ gaat naar een jong talent of label (al actief in het professionele milieu) dat al minstens één keer een eigen collectie heeft ontworpen. De jury koos hier voor Façon Jacmin, het jeanslabel van tweelingzusjes Ségolène en Alexandra Jacmin. Het label kijkt verder dan de klassieke jeansbroek, met slim ontworpen stuks in jeans zoals een driedelig pak, reversible kimono, wijde rok of oversized hemd. Pasvorm, kwaliteit en duurzaamheid zijn daarbij hun prioriteit en ze werken daarom enkel met Japans denim en Italiaans katoen. Naast het beeldje en de champagne hing er ook een cheque van 5000 euro vast aan deze prijs.

Raf Simons

De prijs ‘Designer of the year’ gaat naar een ontwerper die het voorbije jaar grote indruk heeft gemaakt op de jury. Dit jaar was dat Raf Simons, die na z’n opvallende exit bij Dior werd binnengehaald bij Calvin Klein als creatief directeur om het merk van nieuw elan te voorzien. Hij won dit jaar ook al de CFDA Fashion Awards voor zowel Menswear als Womenswear Designer of the Year. Simons kwam helemaal uit New York naar Antwerpen om zijn prijs zelf op te halen.

Dries Van Noten

Voor de ‘Jury prize’ kijkt de jury naar de gehele carrière van de ontwerper. Niet geheel onverwacht werd dat Dries Van Noten. In 1981 afgestudeerd aan de Antwerpse Modeacademie, lanceerde hij in 1985 zijn (aanvankelijk enkel mannen-) label. In 1987 komen er ook ontwerpen voor vrouwen bij, twee jaar later betrekt hij zijn winkel in het gebouw van Het Modepaleis in de Antwerpse Nationalestraat. Zijn dertigjarige carrière en honderdste show werden dit jaar bekroond met een documentaire en lijvig tweedelig koffietafelboek. De ontwerper gaf aan dat we nog lang niet alles van hem hebben gezien.

Eerste editie Belgian Fashion Awards uitgereikt tijdens Fashion Talks 2017

De Belgian Fashion Awards is een initatief van Flanders DC (Flanders District of Creativity), Le Vif Weekend, Knack Weekend en MAD (Brussels Fashion and Design Platform), 'om gevestigd én opkomend talent uit de Belgische modesector de erkenning te geven die ze verdient'.

Foto: Dries van Noten tijdens Fashion Talks in gesprek met Vanessa Friedman van the New York Times.

Belgian Fashion Awards
Belgian Fashion Awards 2017
Dries van Noten
Façon Jacmin
Fashion Talks
Fashion Talks 2017
Flanders DC
Inge Grognard
Komono
Marie Jo
Raf Simons
Rushemy Botter