• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • MBFWA: Het beste van Fashion Lab Pro

MBFWA: Het beste van Fashion Lab Pro

Door Anne Buis

bezig met laden...

Mode

Fashion Lab Pro is het toneel voor jong talent tijdens de Mercedes Benz Fashion Week Amsterdam. Beginnende ontwerpers krijgen de kans om hun collectie te presenteren en zetten zo de eerste stappen op weg naar een professionele loopbaan als designer. Sleutelwoorden: talent en innovatie. FashionUnited zet de beste shows van deze editie op een rijtje.

1. Alexandra Frida

Alexandra Vollebregt werkt aan de hand van fairy tales, vertelde ze vooraf aan FashionUnited. “Iedere show is geïnspireerd op een karakter uit een fairy tale,” vertelt de ontwerpster, “Inspiratie haal ik uit vrienden en familie om mij heen.” Zo is deze collectie –die Anna heet- geïnspireerd op een assistent van haar. Het eerste deel van de show bestaat uit jonge en dromerige looks, voorzien van 3D printnagels en kleurrijke sokken. Ook de iconische verenprint van de ontwerper komt weer terug. In het tweede deel wordt ‘Anna’ volwassen en zijn de stoffen rijker en de prints stoerder. “Kracht is belangrijk in mijn werk,” vertelt Vollebregt. “Kracht om voor jezelf te kiezen. En kracht kan ook donker zijn, want ik heb net als iedereen ook een donkere kant.”

Frida’s sprookje is voorlopig nog niet ten einde; vlak voor de start van het catwalk programma tijdens Amsterdam Fashion Week werd bekend dat de ontwerpster in september gaat showen in New York. Vollebregt: “Het zal een deel van deze collectie zijn, aangevuld met nieuwe stukken.”

2. AM Westen

De collectie van designer Annemarie Westen kenmerkte zich door het harde lijnenspel in combinaties met zachte en soepele stoffen. De ontwerpen waren simplistisch en draagbaar, met krachtige silhouetten en interessante vouwtechnieken. Naast de ontwerpen was de stofkeuze ook sterk; kwalitatieve viscoses, leer en zijde. “We hebben er bewust voor gekozen om met een klassieke, minimalistische show een bepaald gevoel achter te laten”, vertelt Westen. “In onze ontwerpen spelen we met contrasten van harde lijnen in combinatie met soepel vallende materialen. Dit hebben we tijdens Fashion Week doorgetrokken in het contrast tussen de ontwerpen, de muziek en de uitstraling van de show. Door de versterking van die drie tegenpolen bij elkaar, vertel je een krachtig verhaal.”

3. Futura

Bij de show van Futura werd vooral gesproken over de snelheid waarmee de mannelijke modellen over het plankier marcheerden. Ontwerper Anne Bosman: "Maar het is gewoon het tempo van alle internationale fashion weeks hoor. We hoorden ook mensen, vooral internationale gasten, zeggen: 'hè hè, eindelijk wat snelheid'." Het label van Bosman en zijn compagnon Tom Renema draait om denim zonder poespas: minimalistisch en clean. De materiaalkeuze in de nieuwe zomercollectie voor 2016: Japanse denims en biologisch katoen. Ook waren er T-shirts en sweaters die handmatig zijn gezeefdrukt.

Foto's: Peter Stigter

Alexandra Frida
am westen
fashion lab pro
FASHIONWEEK
Futura
Scroll down to read more