• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mensenrechten: Modemerken richten zich tot overheid Cambodja met brief

Mensenrechten: Modemerken richten zich tot overheid Cambodja met brief

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Internationale modemerken zijn bezorgd over de mensenrechtensituatie in Cambodja, zo blijkt uit een brief die naar de overheid van het land is gestuurd. Onder andere Levi Strauss, Hema, Esprit, PVH, WE Fashion en VF Corp hebben de brief ondertekend. De actie was op initiatief van de Fair Labour Association vanwege ontwikkelingen in het land die de rechten en vrijheden van arbeiders onder druk zetten.

De merken benadrukken dat hun handel met Cambodja bijdraagt aan een exportbedrag van 9,5 miljard dollar (8,48 miljard euro) dat het land vorig jaar behaalde. “Veel van de bedrijven die deze brief ondertekenen sourcen al sinds de start van de textielindustrie halverwege de jaren ‘90 uit Cambodja,” is te lezen in de brief. “We zijn bezorgd over het feit dat de huidige arbeids- en mensenrechtensituatie in Cambodja een risico is voor de voorkeur om handel te drijven met het land.” De brief, die onder andere is gericht aan de premier, de algehele overheid en het koninkrijk Cambodja, benoemt dat zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten het land als handelspartner opnieuw onder de loep neemt. Dit vanwege het ‘afnemende respect voor arbeidsrechten, zoals de vrijheid van vereniging en andere problemen die te maken hebben met mensenrechten’.

Het is niet de eerste keer dat modemerken zich uitspreken voor mensenrechten in productielanden. De overheid van Cambodja kreeg afgelopen november al een brief met aanbevelingen voor de industrie zoals het opzetten van vakbonden. De in totaal twintig merken sluiten de brief af met: “We zien uit naar uw reactie en om samen te werken om de toekomst van Cambodja’s werkers en de Cambodjaanse industrie over het algemeen te verzekeren”.

Grote modemerken uiten zorgen over mensenrechtensituatie in productieland Cambodja

In Cambodja ligt het uurloon op 3500 riels, zo’n 2 euro, zo bleek vorig jaar uit de resultaten van ‘Garment Worker Diaries’. Het onderzoek werd uitgevoerd door Fashion Revolution, Microfinance Opportunities (MFO) en de C&A Foundation. In het land zijn werkweken van 48 uur geen uitzondering, maar uit het onderzoek blijkt dat veel vrouwen extra uren moeten maken om rond te kunnen komen.

Beeld: Garment Worker Diaries

Cambodja
Esprit Holdings Limited
HEMA
Levi's
Mensenrechten
PVH
VF CORP
WE Fashion