• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Modebewust: Sympany en Solidaridad lanceren platform voor bewustwording

Modebewust: Sympany en Solidaridad lanceren platform voor bewustwording

Door Caitlyn Terra

15 mei 2018

Mode

Textielinzamelaar Sympany en internationale maatschappelijke organisatie Solidaridad hebben samen Mode-bewust.nl gelanceerd. Het platform is een kennis- en inspiratieplatform om ‘Nederland modebewust te maken’, aldus het persbericht. Het informeert consumenten over de misstanden in de kleding en textielindustrie en biedt tips voor het verduurzamen van de garderobe.

“Terwijl duurzaam voedsel steeds gewoner wordt, blijft de verduurzaming van kleding achter. Modebedrijven moeten sneller veranderen. Consumenten kunnen dat aanjagen maar weten vaak niet wat ze kunnen doen,” aldus Heske Verburg, directeur van Solidaridad in Europa, in het bericht. “Mode-bewust.nl helpt ze op weg. Samen kunnen we zorgen dat ‘groen’ de mode wordt en blijft.” Het platform wil consumenten inspireren tot het verlagen van de footprint, de impact die het kopen van kleding heeft op het milieu en de wereld. “Je kunt minder en gericht kleding kopen en vragen naar de herkomst,” aldus het bericht. “Maar ook recyclen, repareren, ruilen en tweedehands kopen dragen positief bij.”

Het platform heeft ook een sterke focus op Ethiopië, een land waar de kleding- en textielindustrie sterk in opkomst is. Solidaridad en Sympany werken aan een driejarig project met de textielfabrieken in het land. De twee organisaties werken aan verbetering van de arbeidsomstandigheden en het gezinsinkomen van de werknemers. Daarnaast wordt met behulp van trainingen, workshops en verbeterplannen het gebruik van minder chemicaliën gepromoot. “De ambitie is om in 75 fabrieken aan de slag te gaan; er zijn er nu 11 aangesloten,” aldus het bericht.

Beeld: Mode-bewust.nl

mode-bewust.nl
Solidaridad
Sympany