• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Olivier Theyskens’ comeback: “Ik werk vanuit een vorm van schoonheid”

Olivier Theyskens’ comeback: “Ik werk vanuit een vorm van schoonheid”

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

Een jaar geleden maakte Olivier Theyskens zijn comeback met zijn gelijknamige label. Nadat het merk vijftien jaar stil had gelegen blies de Belgische ontwerper het weer nieuw leven in en waren alle ogen op hem gericht. Twaalf maanden na de herintroductie opent nu de overzichtstentoonstelling Olivier Theyskens - She Walks in Beauty in het ModeMuseum in Antwerpen. FashionUnited sprak de ontwerper over zijn ervaring het afgelopen jaar, de tentoonstelling, zijn ontwerpvisie en de toekomst. “Het is een heel goed jaar geweest,” aldus de ontwerper.

“Ik wilde dit project altijd al heel lang doen,” aldus Theyskens over zijn comeback met zijn eigen label. “Ik was het altijd aan het uitstellen omdat ik betrokken was bij andere projecten en dacht: Ik doe het later wel.” Zo was Theyskens creatief directeur bij modehuizen Rochas en Nina Ricci en bij hedendaags merk Theory. “Na een tijd dacht ik: ik moet dit nu als een prioriteit gaan zien, anders doe ik het nooit.” Drie jaar geleden zette Theyskens zijn eigen merk bovenaan zijn prioriteitenlijst en werkte hij twee jaar lang ongemerkt aan zijn collectie. Inmiddels heeft Theyskens net zijn derde collectie gepresenteerd sinds zijn terugkeer. “Ik heb nu de mogelijkheid om opnieuw te kijken naar wat ik doe, met wie ik samenwerk en hoe ik werk op een totaal nieuwe schaal.”

Olivier Theyskens: “Ik wil kunnen transformeren en groeien.”

Ten tijde van zijn eerste collectie, vorig jaar september, vertelde de ontwerper dat hij ‘niet te snel te groot’ wilde worden. De vraag rijst echter of dat voor iemand met zijn naam en zijn ervaring wel mogelijk is in dit tijdperk. Theyskens is echter overtuigd van wel: “Het is een slimme strategie voor mij. Ik wil kunnen transformeren en groeien, het stap voor stap doen.” De Belg vult aan: “We zitten nog maar in de beginfase en deze eerste collecties zijn de fundering van het merk.”

Na jaren voor andere modehuizen te hebben gewerkt, ontwerpt Theyskens nu alweer een jaar voor zichzelf, onder het toeziend oog van de buitenwereld. Toch ziet hij dit niet als een drastische verandering: “Het komt erg overeen met wat ik eerder deed. Ik presenteer nog steeds de collecties, ik teken, ik ben betrokken bij het maken van de kledingstukken. Het is relatief gelijk aan wat ik eerder deed [bij andere modehuizen,red.].” Wel heeft hij veel geleerd in zijn tijd bij Rochas, Nina Ricci en Theory, kennis die hij tot de dag van vandaag nog steeds toepast. Zo leerde Theyskens hoe belangrijk het is om goed samen te werken met het team, maar ook hoe efficiënt gewerkt kan worden wanneer strakke deadlines naderen. “Het is bovendien belangrijk dat iedereen geïnspireerd is en enthousiast om jou te vergezellen in deze reis.”

Het is duidelijk dat er veel is veranderd voor Theyskens de afgelopen jaren. Niet alleen werkte hij op verschillende plekken, ook zijn eigen ontwerpen hebben zich ontwikkeld. “Het is niet meer met elkaar te vergelijken,” zegt hij over zijn werk. “Al de ervaringen waarvoor ik de kans heb gekregen om die aan te pakken, hebben een impact gehad. Ik heb dingen geleerd, ik ben andere dingen gaan waarderen en leuk gaan vinden als het aankomt op ontwerpen.” Zo gebruikte hij in de tijd van Rochas en Nina Ricci verschillende historische referenties naar de merken in zijn kledingstukken. Wat dan ook mocht veranderen in zijn voorkeuren en inspiratie, dat Theyskens altijd zijn best blijft doen, is een ding dat volgens de ontwerper zeker is.

Belgisch ontwerper Olivier Theyskens: “Ik werk vanuit een vorm van schoonheid.”

In de nieuwe tentoonstelling Olivier Theyskens - She Walks in Beauty in het ModeMuseum in Antwerpen is de creatieve evolutie van Theyskens dan ook goed te zien. De ontwerper vindt het leuk om al zijn collecties bij elkaar te zien en is enthousiast dat anderen ook de kans krijgen om een nieuwe kant te zien van zijn werk. Een favoriet kiezen uit zijn stukken, vindt Theyskens in eerste instantie echter lastig. “Het zijn eigenlijk mijn kinderen. Al deze collecties zijn gemaakt op een ander punt van mijn leven en in een andere tijd. Ik ben aan ze allemaal gehecht.” Na een moment van reflectie noemt hij dan toch zijn allereerste collectie als favoriet. “Dat is de collectie die de start voor mij was, die alles mogelijk heeft gemaakt. Deze collectie heeft mij geholpen om te komen waar ik nu ben.”

Theyskens staat bekend om zijn romantische doch gothic-ogende ontwerpen. Kenmerken voor zijn collecties zijn bustiers, nette broeken, de haak en oog-sluitingen en jurken met een zwaluwstaart. Zelf kan de Belg geen label hangen aan zijn stijl, maar weet hij wel heel duidelijk waarom hij ontwerpt. “Ik werk vanuit een vorm van schoonheid. Er is niks mooiers en fijners dan een vrouw die er goed uit ziet, maar tegelijkertijd ook relevant. Ik lever graag collecties die logisch zijn, relevant, maar ook een vorm van schoonheid tonen.” Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de naam van de tentoonstelling She Walks in Beauty is.

Wel was Theyskens verbaasd dat het MoMu een tentoonstelling wilde wijden aan zijn werk. “Ik dacht in eerste instantie dat ze mij vroegen om curator te zijn voor een andere overzichtstentoonstelling. Het heeft een paar maanden geduurd tot het tot mij doordrong,” aldus Theyskens, de bescheidenheid zelve. Samen met zijn eigen team en het team van het MoMu werkte hij aan de tentoonstelling. “Het kan eng zijn om zo te focussen op mijn carrière, maar het MoMu wilde een ontwerper laten zien met een rijke geschiedenis die nu bezig is met een nieuwe stap. Er was geen betere motivatie voor mij dan dat.”

Olivier Theyskens: “Ik blijf focussen op hoe ik vrouwen wil presenteren

Theyskens kijkt met een open blik naar de toekomst: “Ik weet uit ervaring dat je nooit weet wat er gaat gebeuren. Dingen kunnen snel veranderen.” Daarom vindt de Belgische ontwerper het belangrijk om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. “Ik vind het leuk om doelen te bedenken en om aan deze ideeën vast te houden, maar het is ook belangrijk om erg flexibel te zijn,” aldus Theyskens. “Ik blijf ontwerpen en focussen op hoe ik vrouwen wil presenteren. Als ik een vrouw mooi, en relevant kan presenteren, dan is er voor mij niks beter dan dat.”

Olivier Theyskens wordt geboren in Brussel in 1977. In 1995 start hij zijn opleiding aan École Nationale Supérieure des Arts Visuels de la Cambre. In zijn derde jaar stopt hij met zijn opleiding omdat hij het gevoel heeft meer te leren van praktijk ervaring, dan op school. In 1997 wordt hij in één klap beroemd wanneer Madonna een van zijn ontwerpen draagt naar de Oscar-uitreiking.

Meer lezen over het designverleden van Olivier Theyskens? Bekijk dan de Storymap van FashionUnited voor meer informatie.

Beeld: Olivier Theyskens

MoMu
OLIVIER THEYSKENS