• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Petit Bateau moet Botter-collectie staken na rechtszaak

Petit Bateau moet Botter-collectie staken na rechtszaak

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De collectie die Botter maakte in samenwerking met Petit Bateau moet vernietigd worden. Dit is de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in een kort geding tussen Nederlandse kunstenaar Iwan Smit en Botter en Petit Bateau. De collectie zou inbreuk maken op het auteursrecht van Smit.

Smit heeft in 2017 een bijdrage geleverd aan de afstudeercollectie van Rushemy Botter, die samen met Lisi Herrebrugh het merk Botter vormt en inmiddels ook creatief directeuren zijn van Nina Ricci. Voor deze afstudeercollectie creëerde Smit een handgeschilderde bloemenprint. Deze bloemenprint is nu echter zonder goedkeuring van Smit gebruikt voor de Petit Bateau x Botter collectie zo blijkt uit de uitspraak.

De collectie moet per direct gestaakt worden in Nederland en Frankrijk. De kledingvoorraad die nog bestaat en het promotiemateriaal moet binnen dertig dagen na het vonnis vernietigd zijn. Bewijs hiervan moet aangeleverd worden bij de advocaat van Smit, zo blijkt uit de uitspraak. Volgt Petit Bateau niet de opgelegde sancties dan staat er een boete van 2.500 euro voor iedere dag dat zij in overtreding zijn.

Botter won in 2018 de Grand Prize op het Hyères Festival en mocht hierdoor een collectie ontwerpen voor Petit Bateau. De collectie, genaamd ‘Petit Botter’ debuteerde begin dit jaar.

Beeld: Petit Bateau

Botter
Petit Bateau