• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Slem Educatie wordt the Footwearists

Slem Educatie wordt the Footwearists

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Op de homepage van Slem staat een groot rood kruis getekend door de foto van het monumentale gebouw aan het Raadhuisplein in Waalwijk waar Slem Educatie tot voor kort samen met het Nederlands Leder en Schoenen Museum gevestigd was. Beide instellingen werden vorige week failliet verklaard. De gemeente Waalwijk wil het museum behouden, maar heeft haar steun aan het opleidingsinstituut ingetrokken. Het team achter Slem Educatie zet de activiteiten nu zelfstandig voort onder de naam The Footwearists. Dat staat te lezen op de website van Slem en wordt bevestigd door creatief directeur Nicoline van Enter die in juni haar vertrek bij Slem aankondigde.

The Footwearists nieuwe naam voor schoeninnovatie

Onder The Footwearists vallen de opleiding en de consultingactiviteiten van Slem Educatie en ook de internationale conferenties die de organisatie organiseert. Voor het oud-Slem Educatie team van vijf man, waarvan drie fulltime in dienst en twee freelancers, betekent dat allereerst dat de twee klassen met in totaal elf leerlingen van de schoenenopleiding over een maand gewoon kunnen afstuderen. Daarna verhuist de opleiding tijdelijk naar Italië waar in oktober de cursus 'Professional Footwear Innovation' van start gaat. "In een prachtig kasteeltje aan een plein in Vigevano," vertelt Van Enter aan FashionUnited. "Het schoenenmuseum en hypermodern innovatielab daar zijn eigenlijk naar Slem in Waalwijk gemodelleerd. Het is een perfecte locatie om ons onderwijsprogramma voort te zetten. Voorlopig zijn we een nomadische school, zonder vaste verblijfplaats."

Vorige week heeft de rechtbank Breda de stichting Slem Waalwijk Totaal, waar zowel Slem Educatie als het Nederlands Leder en Schoenen Museum onder vallen, failliet verklaard. De stichting heeft een schuld opgebouwd van ongeveer 400.000 euro, inclusief bankkrediet, zegt Van Enter. Toen de gemeente Waalwijk haar steun voor het opleidingsinstituut voor innovatie in de schoenenbranche half juli introk werd een faillissement onvermijdelijk.

Onder het team van Slem Educatie en Van Enter is de teleurstelling over het faillissement groot. "We hebben vier jaar gebouwd aan een totaalconcept met twee poten die elkaar zouden versterken en van Waalwijk het internationale centrum van schoeninnovatie zouden maken. Daarin is veel geïnvesteerd. Het is vreselijk jammer dat we het niet kunnen afmaken, omdat de gemeente er geen heil meer in ziet." Volgens Van Enter lag een plan klaar om de educatietak af te bouwen en te sluiten, omdat de gemeente Waalwijk al eerder had aangegeven de internationale ambities van de instantie niet te steunen en meer fiducie te hebben in een streekmuseum. Dat nu op een faillissement is aangestuurd is volgens haar overhaast en eerder door emotie dan door ratio ingegeven. Daarnaast vertelt zij in de lokale media te zijn zwartgemaakt.

Op de website van het Nederlands Leder & Schoenen Museum staat te lezen dat het tijdelijk gesloten is en dat achter de schermen wordt gebouwd aan een nieuw museum. Nicoline van Enter vreest dat het schoenenmuseum ondanks de gemeentelijke steun mogelijk toch in het faillissement wordt meegesleept en vooral dat dan de museumcollectie met daarin unieke stukken, onder de hamer zal gaan. Conservator Inge Specht zei half juli in een persbericht van Slem: "De collectie van het Nederlands Leder en Schoenen Museum is gedurende tientallen jaren met de grootste mogelijke zorg bijeengebracht en gekoesterd." Zij noemde een faillissement van Slem Educatie en het museum "onverantwoord ten aanzien van de collectie en een mogelijke vernietiging van het DNA van Waalwijk en gemeenschapsgeld".

De tak met opleiding, consultancy en congressen kan zichzelf bedruipen. "Natuurlijk is het financieel nu lastig," bemerkt Van Enter die naar eigen zeggen in het faillissement van Slem zelf tweede schuldeiser is na de bank. "Maar de consultancyaanvragen blijven uit de hele wereld binnenkomen en ook de opleiding in oktober zit, op twee plaatsen na, vol. Daarnaast kunnen we terugkijken op een zeer succesvol congres in april dat door topmensen van de grootste schoenenbedrijven van over de hele wereld is bezocht. Die zijn daar allemaal speciaal voor naar Waalwijk gekomen."

Foto: The Footwearists homepage

SLEM
The Footwearists