• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Taskforce Fashion: Nederlands ontwerptalent onderzoekt samen toekomst van mode

Taskforce Fashion: Nederlands ontwerptalent onderzoekt samen toekomst van mode

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

M-ODE, State of Fashion en Fashionclash hebben het startschot gegeven voor het multidisciplinair samenwerkingsverband genaamd Taskforce Fashion. Samen met Nederlands ontwerptalent onderzoekt de samenwerking het bestaansrecht van mode - nu en in de toekomst. FashionUnited zocht de drie instellingen op tijdens de eerste plenaire sessie die plaatsvond in Amsterdam tijdens We Make M-ODE.

“Het afgelopen decennium heeft de oproep tot transparantie, duurzaamheid, samenwerking en sociaal ondernemerschap via talrijke mode revoluties, campagnes, ‘anti fashion’ manifesten, klimaatconferenties en politieke debatten een onuitwisbare stem gekregen. Dat de mode van nu de mode van de toekomst niet kan zijn, staat meer dan ooit als een paal boven water. Het is tijd om op een andere wijze via mode verbinding, taal en waarde te creëren en het lichaam niet alleen als canvas maar als deel van een verhaal en doel te zien, waarbij gemeenschap en mens, boven status en onderscheid staan. Het roer moet om. Nu en samen,” aldus het bijbehorende persbericht bij de aankondiging van het samenwerkingsverband. Dit eerste workshop traject focust zich op de effecten van de stijgende zeespiegel op drie regio’s; Amsterdam, Arnhem en Maastricht.

Modeplatforms M-ODE, State of Fashion en Fashionclash slaan handen ineen voor Taskforce Fashion

Uit het gesprek met Branko Popovic van Fashionclash uit Maastricht, Iris Ruisch en Peter Leferink van M-ODE uit Amsterdam en Esther Munoz Grootveld van State of Fashion uit Arnhem blijkt dat de platforms al eerder samen wilden werken, maar dat het er nooit van kwam. “Je wil wel, maar op de een of andere manier ben je te druk om elkaar te leren kennen en bij elkaar te zitten,” aldus Popovic. “Het is heel waardevol in deze tijd, dat mensen die goed bezig zijn [in de mode industrie onder andere, red.] elkaar informeren daarover.” Met de opdracht vanuit het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kwamen ze dan toch samen. Het project wordt gesteund door de gemeentes van Arnhem en Maastricht en het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. “Je ontdekt dat je samen sterker bent en we hopen dat de ontwerpers dit ook gaan ervaren,” vult Munoz Grootveld aan. “We hebben nu al gemerkt dat de ontwerpers samen honderd keer sterker zijn,” aldus Leferink.

De gekozen ontwerpers en ontwikkelaars zijn Linda Valkeman, Carmen Hogg, Jessica van Halteren, Karin Vlug, Rosanne van Wijk, Gino Anthonisse, Dewi Bekker, Lisa Konno, Al Mamoun Benmira, Lidewij van Twillert, Yamuna Forzani, Vera de Pont, Anouk van de Sande, Christa van der Meer en Anouk van Klaveren. De vijftien komen uit het netwerk van de drie organisaties. “We wilden voornamelijk diverse specialismes bij elkaar zetten en zien welke interessante bewegingen daaruit voortkomen,” aldus Ruisch op de openingsdag van We Make M-ODE. Er is een verdeling gemaakt van drie groepen die zich elk focussen op de toekomstige staat van Amsterdam, Arnhem en Maastricht.

Dat er een vervolg komt nadat deze vier maanden zijn afgelopen, daar zijn alle drie de partijen van overtuigd. Het is nu al te merken hoeveel het oplevert om samen te werken, zo luidt het. “We hebben nu een methode te pakken die werkt,” vult Munoz Grootveld aan. “We hebben het nu over de stijgende zeespiegel, maar wie weet kunnen we volgend jaar weer een andere groep bij elkaar zetten. Misschien kijken zij nog eens naar dit thema, of pakken ze een ander thema. Maar dat bij elkaar brengen, dat werkt.” In november moeten de drie projectgroepen hun resultaten presenteren, maar tegen de verwachting in, hoeft dit bijvoorbeeld geen collectie of evenement te zijn, wat men wel snel verwacht bij het horen van de namen van de drie samenwerkende instanties. “Het mag alles zijn, het kan ook een onderzoeksrapport of een aanbeveling zijn,” aldus Leferink. Ruisch benadrukt dat het niet gaat om het eindresultaat maar om het proces.

Beeld: Team Peter Stigter

FashionClash
M-ODE
State of Fashion
Taskforce Fashion
we make mode