• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Tess van Zalinge toont liefde voor ambacht met ‘Maandag Wasdag’

Tess van Zalinge toont liefde voor ambacht met ‘Maandag Wasdag’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

Pianomuziek zwelt aan in het Dutch Costume Museum in Amsterdam. Het museum is het toneel van de nieuwste collectie van Tess van Zalinge, een uiting van liefde voor folklore, Nederlands erfgoed en ambacht. De rustgevende muziek maakt het niet moeilijk om witte kledingstukken in te beelden, al wapperend aan een waslijn in de Nederlandse natuur. Precies dát beeld is de inspiratie geweest voor de collectie ‘Maandag Wasdag’.

De liefde voor ambacht en het Nederlandse erfgoed steekt Van Zalinge niet onder stoelen of banken, ook deze collectie heeft herkenbare elementen. De gestructureerde tops en jurken met korsetten en brede schouders doen denken aan de borstplaten uit de Nederlandse klederdracht. De transparante stoffen geven de toeschouwers een kijkje in de wereld onder de jurk. Zoals bij eerdere collecties verstopt de ontwerper de lingerie niet maar haalt het juist naar voren. Naast de strakke lijnen in de verschillende looks is er ook nog ruimte voor soepvallende en knisperend witte blouse-jurken, lange jassen en blazers met print en blauwgestreepte broeken.

“Het innoveren van Nederlands erfgoed met verschillende ambachtsvormen maakt het werk van Tess van Zalinge niet alleen typerend Nederlands, maar geeft ook haar visie weer: ambacht innoveren en behouden in Nederland op een duurzame en eerlijke manier,” aldus de omschrijving van de collectie. Modellen banen zich een weg door de verschillende zalen en verdiepingen van het Dutch Costume Museum aan de Herengracht. Onder het publiek wordt vooral gesproken over hoe goed de stukken in elkaar zijn gezet, Van Zalinge schakelde ook studenten van de Meesteropleiding Coupeur in voor haar collectie, en de referenties naar de klederdracht.Wit en blauw spelen de boventoon in de collectie die af en toe wordt aangevuld met een tint oranje of roze door de accessoires. Enkele elementen van de collectie, zoals een gestreepte print die wordt gebruikt voor verschillende ontwerpen en een hoog uitgesneden ‘balletpak’ doen denken aan eerder werk van de ontwerper uit haar Herfst/Winter 2017-2018 collectie.

‘Maandag Wasdag’: de liefde van Tess van Zalinge voor ambacht

De collectie in zijn geheel geeft een sereen beeld met een sensuele knipoog. De kleding van Van Zalinge zou niet misstaan in een moderne folklore, een folklore waar de sensuele kant van het leven niet weggestopt wordt. De transparante stoffen, kant, zachte kleuren en het contrast van stugge baleinen en soepelvallende plisses: het schetst het silhouette van pas gewassen en knisperende kledingstukken aan een waslijn onder de invloed van een zachte bries.

De collectie ‘Maandag Wasdag’ is vanaf 5 september te zien in de tentoonstelling ‘Contemporary Fashion’ van het Dutch Costume Museum. Ook zal de collectie exclusief verkrijgbaar zijn bij X Bank en Geitenwollenwinkel.

Tess van Zalinge in het kort

  • Geboren: Utrecht, 15-05-1989
  • Opleiding: Studeerde cum laude af aan het Amsterdam Fashion Institute
  • Label: Haar gelijknamige label werd in januari 2016 gelanceerd
  • Wapenfeiten: Een samenwerking met Royal Delft en Moam voor Hema. In 2017 ontwierp Van Zalinge een limited edition outfit voor Hudson’s Bay

Beeld: Sophie van der Perre/FashionUnited

maandag wasdag
Tess van Zalinge