Vijf weetjes over Virgil Abloh

In 2015 was Virgil Abloh finalist van de LVMH Young Designers Prize, nu heeft hij een belangrijke functie bij het Franse luxemerk Louis Vuitton gekregen. Abloh is aangesteld als creatief directeur mannenmode van Louis Vuitton. Vijf dingen die je moet weten over Virgil Abloh.

Master in architectuur

Hoewel de Amerikaanse Abloh (1980) nu helemaal thuis is in de modewereld, is dat nog niet zo lang de branche waarin hij actief is. Afgestudeerd als architect aan het Illinois Institute of Technology, begon Abloh zijn carrière bij een architectenbureau en richtte hij RSVP Gallery op, een kunstgalerij in thuisstad Chicago.

Werken voor Kanye West in 2009

In 2009 kwam hij terecht bij Kanye West’s creatief agentschap Donda, waar hij artistiek directeur werd en toezicht hield op shows en merchandise artikelen.

Stap naar mode in 2012

Pas in 2012 kwam Abloh in de modewereld terecht. In dat jaar lanceerde de designer het modemerk Pyrex Vision, wat logo’s printte op T-shirts van onder andere Ralph Lauren. Tegelijkertijd werkte Abloh samen met ontwerpers Matthew Williams en Heron Preston in het collectief genaamd ‘Been Trill’. De ontwerper stopte een jaar later met Pyrex Vision, waarop hij zijn merk Off-White oprichtte.

2013: Oprichting Off-White

De doelgroep van het in 2013 opgerichte high fashion streetwear merk Off-White beschrijft Abloh als “het meisje dat Céline draagt en de jongen die Supreme draagt, maar ze zijn samen”. “Ze delen hun kledingkast, hun high-low combinatie weerspiegelt Off-White’s visie op de wereld,” vertelde hij vorig jaar in een interview met GQ. Abloh kan zich rekenen tot de generatie waarin ook modeontwerpers als Demna Gvasalia van Balenciaga en Alessandro Michele van Gucci te vinden zijn. Net als hen is Abloh “het product van een tijdperk waarin de scheidingslijnen tussen ontwerper en consument en mode en streetwear vervaagden”, zo stelde GQ in 2017.

Abloh’s achtergrond in verschillende subculturen is vaak de inspiratie voor zijn collecties, maar liever nog gebruikt hij mode om sterke politieke statements te maken. Als gastontwerper van de 92e editie van Pitti Uomo schuwde Abloh niet om politieke kwesties aan te kaarten. Hij liet zich voor zijn lente/zomer 2018 collecties onder andere inspireren door de vluchtelingencrisis in Syrië en immigratie.

Koning van de samenwerkingen

Het cultlabel heeft vele samenwerkingen op zijn naam staan, onder meer die met (zonne)brillenmerk Warby Parker, het Italiaanse luxemerk Moncler en sportmerk Nike. Abloh werd ook gestrikt door meubelfabrikant Ikea: hij gaf de iconische blauwe ‘Franka’ shopper een make-over. Tevens maakt Abloh ook geregeld uitstapjes naar andere disciplines.

Deze content komt uit het archief van FashionUnited.nl, uit artikelen van redacteuren Tessa Guntlisbergen en Marjolein Stormezand.

De eerste collectie van Virgil Abloh voor Louis Vuitton wordt in juni 2018 op de mannenmodeweek in Parijs gepresenteerd.

Meer weten over de aanstelling? Lees dan het artikel: Virgil Abloh opvolger Kim Jones bij Louis Vuitton

Beeld: Louis Vuitton

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN